Olenik: Predsjednički izbori u Crnoj Gori poligon za rusko izazivanje sukoba, kampanja iz Beograda već krenula

Sagovornik Analitike upozorava da ne treba zaboraviti da je Vučić više puta rekao da 2006. i nezavisnost Crne Gore smatra greškom koju kani da ispravi. Smatra i da su EU i SAD shvatile kakvu su grešku napravile i u Crnoj Gori i u regionu

Analitika

“Građani na SPC treba da gledaju kao na političku organizaciju sa sjedištem u Beogradu

“Miješanje Srbije u predstojeći izborni proces u Crnoj Gori već je počelo. Imamo uigrani mehanizam i specijalni medijski rat, gdje se većina medija iz Srbije miješa i prenosi u Crnoj Gori”, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika ugledni srpski advokat i narodni poslanik u Skupštini Srbije, Aleksandar Olenik.

On dodaje da su tu još i finansije koje se u velikoj količini daju partijama, a znatna je i uloga Srpske pravoslavne crkve koja se etablirala kao politička stranka koja direktno učestvuje na izborima, a primjer za to je, kako kaže, imenovanje premijera na prethodnim parlamentarnim izborima. 

Kada je riječ o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, sagovornik Analitike ocjenjuje da je okrestrirana kampanja iz Srbije zapravo već počela i to posljednjim izjavama mitropolita SPC Joanikija koji je kazao kako je “vrijeme da predsjednik Milo Đukanović ode sa funkcije”. 

“Siguran sam da su građani Crne Gore konačno shvatili da je SPC u stvari politička organizacija koja širi nacionalizam, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu i koja je striktno u funkciji Vučićevog režima u Beogradu. Ne treba zaboraviti da je Vučić više puta rekao da 2006. godinu i nezavisnost smatra greškom. Jedna od zamjerki prethodnoj vlasti je što su to dopustili i on otvoreno tvrdi da će tu grešku ispraviti”, kaže Olenik. 

Zloupotreba vjerskih osjećanja nije prepoznata na vrijeme

Ne treba, kaže on, zaboraviti ni litije koje su, kako podsjeća, bile politički protesti ili mitinzi. 

“Greška je što to nijesu prepoznali na vrijeme građani, a ne Milo Đukanović i DPS. Nažalost, nijesu prepoznali zloupotrebu najtananijih vjerskih osjećanja u političke svrhe. Pretpostavljam da su to sada uvidjeli i da je ubuduće mogu posmatrati kao sve ostale političke partije. Ali, nije baš tako do kraja, zato što ostale partije, pa čak ni DPS nemaju takvu logistiku, novac niti metod da preko liturgija, propovijedi, ostvare taj vid uticaja na građane kakav ima SPC”, smatra Olenik. 

Govoreći o mogućoj podršci Srbije i Rusije određenim predsjedničkim kandidatima na izborima, sagovornik Analitike je stava da će srpske nacionalističke stranke imati svu moguću podršku te dvije zemlje, zato što je, kako ističe, Rusiji u interesu širenje malignog uticaja. 

“Putinu, po mom mišljenju ratnom zločincu, bitnije je nego ikad do sad da Crnu Goru stavi pod kontrolu i ako može da za vrijeme toga izazove sukobe. Strateški cilj Rusije je da na Balkanu dođe do sukoba, kako bi skrenuli pažnju evropske zajednice s dešavanja u Ukrajini”, upozorava Olenik. 

Siguran je, kaže, da će predsjednički izbori biti poligon za rusko izazivanje sukoba ili potpuno preuzimanje kontrole nad Crnom Gorom i “izlazak na toplo more”. 

“Ta evroazijska dimenzija jedne male države kakva je Crna Gora je nevjerovatna, ali se mora voditi računa i o ovim okolnostima”, napominje on. 

Ne shvatati olako političku borbu SPC

Osvrćući se na predsjedničkog kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića, Olenik smatra da će on zapravi biti “jedan od glavnih nosilaca Putinovog malignog uticaja”. 

“U pitanju je “ruski svet”, odnosno varijanta ruskog sveta u malom – “srpski svet”. U principu to je sve maligni uticaj Moskve koji djeluje u cijelom regionu, ne parcijalno”, kategoričan je Olenik. 

Dodaje i kako se nada da taj maligni uticaj neće biti presudan, kao što je bio na izborima 2020. godine.

“Ne zato jer neće pokušati da utiču, nego zato što sam siguran da će građani i institucije Crne Gore nastaviti da se bore političkim sredstvima protiv političkih subjekata kakav je SPC. Nadam se da neće olako shvatiti političku borbu crkve”, ističe Olenik.

U tom kontekstu, kako kaže, nužno je da Crna Gora primijeni zakone što je, kako ističe, teško kad nema funkcionalnu vladu.

“Ponavljam, građani na SPC treba da gledaju kao na političku organizaciju sa sjedištem u Beogradu čiji je cilj da dođe direktno na vlast u Crnoj Gori”, izričit je sagovornik Analitike. 

EU i SAD uvidjeli grešku koju su napravili u regionu

Stava je da su u ovom trenutku EU i SAD shvatile kakvu su grešku napravili kako u Crnoj Gori tako i u regionu, podržavajući takozvanu stabilokratiju i nacionalističku politiku, a sve s ciljem, kako ukazuje, rješavanja pitanja Kosova.

“Cijena koju plaćaju za takvu politiku je velika, jer je bukvalno uništeno i srpsko i crnogorsko društvo, a nije bolje ni u Bosni i Hercegovini”, napominje Olenik. 

Prema njegovim riječima, ubrzanje rješavanja kosovskog pitanja pokazuje da su neke pouke ipak izvučene.

“Sad predsjednik Srbije ne smije da raspiše izbore dok ne potpiše sporazum sa Kosovom, jer mu je objašnjeno da bi svako raspisivanje izbora bilo shvaćeno kao negativan odgovor na prijedlog. Premijeru Kosova je takođe zabranjeno da raspisuje izbore. To vremensko ograničavanje do kada Vučić mora da riješi kosovsko pitanje u stvari je vremensko ograničenje do kada će se Vučiću tolerisati nacionalističko divljanje po regionu i sprovođenje volje Putina i njegove propaganda”, ističe sagovornik Analitike.

Da li će to moći da bude sprovede uspješno na terenu, kako dodaje – vidjećemo. 

“Potezi EU i SAD tumačim kao da su uvidjeli grešku koju su napravili na Balkanu i da su krenuli da djeluju u pravcu u kojem su trebali da djeluju svih ovih godina”, zaključuje Olenik. 

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment