Penzioneri nezadovoljni povećanjem penzija, očekivali više od Vlade

Penzioneri su očekivali više od Vlade, pa je povećanje penzija 2,5 odsto za njih razočaranje. Kažu da ne traže ništa što im ne pripada, a trenutno ne osjećaju boljitak po pitanju standarda.

Na povećanje od dva i po odsto dio penzionera ne gleda blagonaklono jer im toliko uvećanje neće osjetnije poboljšati standard.

“Znate šta je dva i po posto, to je jedna čokolada”, kazao je u emisiji “Vaša priča” na TVCG Ivan Grdinić iz Mjesnog udruženja penzionera Zabjelo. 

Potpredsjednik Saveza penzionera Brano Milošević naveo je da Savez penzionera nije zadovoljan povećanjem penzija od dva i po odsto jer je najavljeno veće povećanje u decembru prošle godine.

“Ono predstavlja jedno, rekao bih i razočaranje za mnoge penzionere jer su očekivali mnogo veći iznos povećanja”, kazao je Milo Đurović iz Pokreta penzionera. 

Penzioneri dobro razumiju društveno ekonomske oklnosti i ne traže ništa što im ne pripada.

Nije im nepoznato, uz to, da su prethodne vlade dobrim dijelom peglale deficit u budžetu na račun penzionera.

“Pola miliona, oni su dijelili kome su htjeli, ali se najviše to dijelilo članovima DPS-a i njihovim aktivistima. Ta je praksa sada prekinuta, zato što je krivična prijava predata, ja sam je predao u ime pet, šest udruženja penzionera”, kazao je Grdinić. 

Da bi izbjegle zloupotrebe novca u humanitarne svrhe, aktuelno rukovodstvo Fonda PIO, takvu vrstu pomoći isplaćuje uz ček, na osnovu samo jednog kriterijuma-visine primanja.Ovih dana pripremaju još jednu isplatu takve pomoći.

“Iz Vlade su najavili da u okviru pomoći Evropske unije, da će Fondu PIO biti opredijeljeno prkeo šest miliona eura za pomoć penzionerima sa najnižim penzijama, u iznosu od 150 eura. Pošto, najniži iznos penzije sada prima preko 40 hiljada penzionera. Te pare će biti, kada budu efektivne, isplaćene uz penziju. Ne uz ovu januarsku, ali sigurno sa sledećom ili martovskom penzijom”, ističe v.d.direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić. 

Predstavnici penzionerskih udruženja i dalje od vlasti traže da se smanji raspon između prosječne plate i prosječne penzije.

Javni servis

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment