Pop Backović turistički u Americi, uprkos bliskim vezama sa Putinovim „Noćnim vukovima“

„Ambasada SAD ne komentariše individualne slučajeve u vezi s vizama, u skladu sa politikom koja se odnosi na privatnost“, odgovoreno je M portalu iz američke ambasade na pitanje da li su prije izdavanja vize provjeravali Backovićeve veze sa Putinovim ekstremističkim organizacijama

Sveštenik Crkve Srbije Mijajlo Backović ovih dana boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na to što su njegove bliske veze sa režimom u Kremlju i organizacijama bliskim Vladimiru Putinu veoma otvorene. U trenutku kada SAD i Evropska Unija šire svoje „crne liste“ i sankcije prema organizacijama i pojedincima povezanim sa Putinom, Backoviću je omogućeno da u Americi boravi neformalno, sudeći prema fotografijama u „civilnoj“ garderobi koje objavljuje na svojim društvenim mrežama.

Kako je osoba bliska Kremlju, član i saradnik Putinovih ekstremističkih organizacija i njihovih ogranaka na Balkanu, nesmetano dobila vizu za boravak u SAD, nije bilo moguće saznati iz američke ambasade u Podgorici.

„Ambasada SAD ne komentariše individualne slučajeve u vezi s vizama, u skladu sa politikom koja se odnosi na privatnost“, odgovoreno je M portalu na pitanja kada je Backović dobio vizu i da li je Ambasada SAD provjeravala njegove sa organizacijama „Noćni vukovi“ i „Kozačka vojska“ preko kojih je povezan sa režimom u Kremlju, uzimajući u obzir činjenicu da je organizacija „Noćni vukovi“ stavljena na crnu listu SAD još 2014. godine, odlukom predsjednika Baraka Obame?

Backovićeve veze sa Putinovim režimom su već godinama dokumentovane u medijima, ali i u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Još 2014. godine, neposredno nakon Putinove anekcije ukrajinskog Krima Backović je boravio u Moskvi i Sankt Peterburgu, a njegov zadatak je bio da kao član delegacije Crkve Srbije Putinu – pokloni plac u Grblju koji su mu mještani ponudili.

„Jeste možda neobično, ali nije čudno. Putin je ličnost koja ima nevjerovatnu popularnost i van granica Rusije, posebno na Balkanu. Inicijativa je došla od predsjednika crkvenog odbora Peka Vukšića, koji me je više puta molio da to prenesem nadležnima u Rusiji“, kazao je tadašnji gornjogrbaljski paroh Mijajlo Backović, bivši pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Jugoslavije, u čijoj uniformi voli da se pojavljuje kada nije u mantiji. Tokom narednih godina, sve do danas, Backovićeve veze sa proputinovskim organizacijama samo su jačale. „Balkanska kozačka vojska“ i „Noćni vukovi“ su samo neke od njih.

U vrijeme kada Backović poklanja Putinu plac u Grblju, Sjedinjene Američke Države zbog aneksije Krima počinju sa širenjem „crne liste“ organizacija i pojedinaca bliskih Putinu kojima su uvedene sankcije, zabrane ulaska u SAD, itd. Među njima je i bajkerska organizacija „Noćni vukovi“.

“Učestvovali su u napadu na stanicu distribucije gasa Strikolkove u Ukrajini. Organizovali su napad na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Blisko su povezani sa ruskim specijalnim službama. Regrutovali su borce separatiste za ratište u Donjecku i Lugansku. Odgovorni su za učešće u akcijama ili politikama koje su prijetnja miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenosti ili teritorijalnom integritetu Ukrajine”, piše u obrazloženju odluke kojom je 2014. godine tadašnji predsjednik SAD Barak Obama “Noćne vukove” stavio na crnu listu. Istom odlukom, na crnu listu je stavljen i vođa “Noćnih vukova” Aleksandr Zaldostanov zvani Hirurg.

„Zaldostanov predsjedava ukupnom organizacijom „Noćnih vukova“, a neke od njegovih odgovornosti podrazumijevaju kažnjavanje grupa i članova koji nisu lojalni organizaciji „Noćni vukovi“. Tokom napada na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju krajem marta, koordinirao je oduzimanje ukrajinskog oružja sa ruskim snagama. Zaldostanov je označen kao vođa grupe, „Noćni vukovi“, koji je uključen u, direktno ili indirektno, akcije ili politike koje su prijetnja miru, bezbjednosti, stabilnosti, suverenosti ili teritorijalnom integritetu Ukrajine“, piše u odluci koju je potpisao predsjednik Obama.

Zaldostanov je 2020. godine video porukom Crkvi Srbije i „braći“ čestitao pobjedu na parlamentarnim izborima.

Kako su prenijeli mediji, čestitku je uputio tadašnjem patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, srpskoj i crnogorskoj braći, kao i moto-klubu „Noćni vukovi“ u Crnoj Gori. „Ne damo svetinje“, rekao je Zaldostanov na srpskom jeziku u poruci koja je objavljena na njegovom Fejsbuk profilu. Zaldostanov je i u januaru 2020. dao podršku Crkvi Srbije u Crnoj Gori, odnosno njihovim protestnim litijama.

„Noćni vukovi“ se od prošle godine nalaze i na „crnoj listi“ Evropske Unije, a od ranije im je zabranjen ulazak u Poljsku, Bosnu i Hercegovinu…

Noćni vukovi u Kotoru/Foto: RSE

Sveštenik Backović je već 2016. godine učestvovao u formiranju tzv. „Balkanske kozačke vojske“ u Kotoru, a tom događaju prisustovali su i članovi crnogorskog ogranka „Noćnih vukova“.

„Unformisani kozaci i bajkeri u kožnim jaknama stigli su u koloni pred crkvu Sv. Nikole u Kotoru iz Rusije, proruskih dijelova Ukrajine, Srbije i Crne Gore, gdje su pobožno slušali liturgiju kotorskog paroha Srpske pravoslavne crkve Momčila Krivokapića. “Dragi kozaci i noćni vukovi, za vjeru pravoslavnu – zdrastvujte!”, pozdravio ih je Krivokapić. Nakon propovijedi, iz riznice crkve odaslane su političke poruke. Kozački ataman Slobodan Pejović je NATO nazvao “kavezom” i osudio zvaničnu politiku Crne Gore koja za cilj ima učlanjenje u Alijansu. Kozački general Genadij Jakovljević Temnjikov je kazao da kao oficijelni predstavnik Saveza dobrovoljaca Donbasa, inače Ukrajinsko proruskog okruga, prenosi pozdrave predsjednika Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Brodaja i ministra bezbjednosti Andreja Jurjeviča Pinčuka. DNR je samoproglašena republika na području Ukrajine. Uz kozake iz Rusije i Srbije su bili i članovi “Kozačkog centra” koji je u Crnoj Gori osnovan s ciljem učvršćivanja veza sa Rusijom. Hijerarhijski, to je ogranak “Ambasadorske kozačke stanice Svetosavska” u Srbiji, koja objedinjuje rad kozaka osim u toj zemlji, još i Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Potčinjena je Centralnoj kozačkoj vojsci Ruske Federacije. U osnivačkom proglasu, članovi “Kozačkog centra” kažu da je zapadni sistem vrijednosti njima “dalek i tuđ”, te da je njihov cilj “razobličavanje razarajućeg protivsrpskog istorijskog projekta”. Putinovu Rusiju vide kao “svjetionik u tmini svim balkanskim narodima”, izvijestio je tada Radio Slobodna Evropa. 

Backović na osnivanju “BKV”/Foto: RSE

„Noćni vukovi“ su 2020. godine aktivno učestvovali u litijama koje je Crkva Srbije organizovala u Crnoj Gori.

Backović je, prema informacijama iz bezbjednosnih izvora koje je objavila „Pobjeda“, rukovodio i koordinirao sigurnosnim mjerama unutar Cetinjskog manastira tokom ustoličenja Joanikija, 4. i 5. septembra 2021. godine. Tih dana su se u Cetinjskom manastiru nalazili i pripadnici „Noćnih vukova“, potvrđuje zapisnik sa saslušanja Željka Vukčevića, jednog od članova ove grupe, čije je djelove objavila „Pobjeda“. Članovi „Noćnih vukova“ se vide i na fotografijama iz Cetinjskog manastira koje su snimljene 4. i 5. septembra 2021. godine. Osim „Noćnih vukova“ u manastiru su bili i pripadnici kriminalnih organizacija i različitih ekstremističkih grupa iz regiona, ali i agenti srpske 

Noćni vukovi u manastiru/Foto: Pobjeda

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost je u avgustu 2022. godine zatražila od Vlade Crne Gore zabranu rada „Noćnih vukova“ u Crnoj Gori, ali je umjesto toga došlo do smjene tadašnjeg diretkora ANB Sava Kentere, nakon dvije uspješno sprovedene međunarodne akcije ANB-a i SDT-a – razbijanja mreže ruskih špijuna u Crnoj Gori i razbijanja lanca šverca cigareta.

Mijajlo Backović važi za osobu veoma blisku bivšem direktoru ANB Dejanu Vukšiću i osobu koja je značajno uticala na to da upravo Vukšić bude izabran na to mjesto. Osnivač je mnogih organizacija koja nose ime „pravoslavno bratstvo“, ali je zapravo riječ o ekstremističkim organizacijama koje su učestvovale u brojim neredima, prijetnjama i izazivanju međunacionalne i međuvjerske mržnje u Crnoj Gori.

Mportal 

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment