“Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora”: Na današnji dan osnovan LSCG

Na današnji dan osnovan je Liberalni savez Crne Gore.

Analitika

Osnivači LSCG ocijenili su tada da je tzv. Antibirokratska revolucija sprovedena u Crnoj Gori 10. januara 1989. godine čin definitivnog rušenja SFRJ.

Od osnivanja zalagali su se za uvođenje Crne Gore u EU.

LSCG je, početkom devedesetih, bio jedina stranka u Crnoj Gori koja se otvoreno zalagala za nezavisnost i protivila učešću crnogorskih vojnika u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

Na referendumu o državnosti 1992, LSCG postaje glavni promoter nezavisnosti zajedno s albanskim Demokratskim savezom, ali je taj blok osvojio samo 3,14 odsto i time je Republika Crna Gora ušla u sastav Savezne Republike Jugoslavije.

Na parlamentarnim izborima 1996. LSCG sklapa koalicioni sporazum sa Narodnom strankom pod nazivom “Narodna sloga”. Ideja je bila da se takvom koalicijom otvori prostor za pomirenje Crnogoraca i crnogorskih Srba i da oni nanovo počnu da promišljaju o politici na drugačiji način.

Koalicija liberala i narodnjaka osvaja 24,91 odsto i 19 poslanika od kojih 9 idu LSCG-u. LSCG raskida koaliciju s narodnjacima radi odluke da uđu u koaliciju sa DPS-om i SDP-om.

Na predsjedničkim izborima 1997. LSCG ne učestvuje sa svojim kandidatom, poručujući svojim biračima da postupe kako žele. U drugom krugu gdje su se takmičili Milo Đukanović i Momir Bulatović, LSCG će podržati Đukanovića, kako bi poslali poruku da nisu protiv “Zapada” koji je dao podršku Đukanoviću.

Na narednim parlamentarnim izborima 1998 LSCG osvaja 6,21 odsto, malo više od 20.000 glasova i pet mandata u crnogorskoj skupštini. LSCG gubi značajan broj birača radi nove separitističke politike Milovog DPS-a koji privlači dobar broj glasača iz LSCG-a.

Zbog slabog rezultata na ovim izborima dotadašnji lider Liberalnog saveza, Slavko Perović, podnosi ostavku na svoju dužnost, a na izbornoj Konvenciji LSCG 23. i 24. januara 1999. godine, Miodrag Živković zvanično postaje novi politički Lider Liberalnog saveza.

I danas se pamte čuvene riječi Slavka Perovića:

“Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca”.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment