Predsjednici Češke i Njemačke: Podrška Ukrajini sada ne smije da oslabi

Predsjednici Njemačke Frank-Valter Štajnmajer i Češke Petr Pavel saglasili  su se u Pragu da sada ne smije da oslabi podrška Zapada Ukrajini, a da za Ukrajinu nije trenutno uopšte ključno da dobije od Njemačke rakete dužeg dometa Taurus, već municiju i sisteme protivvazdušne odbrane.
„Saglasili smo se da za nas agresivni rat Rusije znači velike izazove. Zbili smo redove i uvjereni smo da upravo sada pomoć Ukrajini ne smije da oslabi. Njemačka je poslije SAD drugi najveći pomagač, prije svega u PVO gdje smo najsavremenijom tehnikom doprinijeli da se Ukrajina odbrani“, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Frank-Valter Štajnmajer.
Njemački predsjednik obećao je da će Njemačka nastaviti da pomaže i oružjem, ekonomski, ali i u obnovi i da će za nekoliko nedjelja organizovati u Berlinu konferenciju o poratnoj obnovi Ukrajine.
„Za Ukrajinu je ključna prije svega pomoć u artiljerijskoj municiji. Rakete Taurus su sredstvo za udare u dubinu teritorije, važne su, ali ne ključne, a Ukrajina ima druge takve sisteme, recimo američke rakete. Za bezbjednost Ukrajine nije ključno da li će dobiti rakete Taurus“, kazao je predsjednik Pavel o sporu oko raketa koje Kijev traži a Njemačka ne želi da ih pošalje da ne bi bile iskorišćene za udare na teritoriju Rusije.
Češki predsjednik, inače general u penziji i nekadašnji šef Vojnog komiteta NATO, ocijenio je da za odbranu od ruskih napada mnogo veći značaj ima njemačka inicijativa za pomoć u sistemima PVO.
Njemački predsjednik stigao je danas u dvodnevnu posjetu Češkoj povodom sjutrašnje konferencije o 20 godina od ulaska Češke u Evropsku uniju.
„Proširenjem prije 20 godina konačno su prevaziđene hladnoratovske podjele. Proširenje EU je i danas centralni strateški interes kako Njemačke, tako i cijele EU, pa i Češke. Njemačka stoji uz tu evropsku perspektivu zemalja koje žele da uđu – zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije“, kazao je Štajnmajer.
Obojica predsjednika složno su ocijenili da za te dvije decenije zajedno u EU odnosi između Češke i Nemačke nikada nisu bili bolji.
„Prije 30 – 35 godina još je bilo puno bremena na našim ramenima ali generacije političara radile su na odnosima, prvo na sporazumu (o dobrosusedskim odnosima), potom na povezivanju privreda, kulture ali prije svega su ljudi našli put jedni ka drugima nezavisno od političara“, kazao je Štajnmajer.
Štajnmajer i Pavel založili su se da se sa više suzdržanosti prati i komentariše razvoj u Slovačkoj, koji se posle dolaska premijera Roberta Fica i njegove stranke na vlast, razilazi od razvoja u Češkoj, ili sada Poljskoj i kreće prema mađarskom modelu premijera Viktora Orbana.
„Treba gledati malo sa distance, ne ocjenjivati prema riječima nego gledati šta se zaista radi. Kada je u pitanju Ukrajina, situacija nije takva kako se predstavlja već je na djelu nastavljena pomoć Ukrajini“, kazao je Pavel.
Njemački predsednik dodao je da Njemačka pažljivo prati razvoj u Slovačkoj, ali da je potrebno da se prije komentara razgovara prvo sa slovačkim partnerima, a da naravno situacija u Slovačkoj nije bila predmet današnjih razgovora sa češkim predsjednikom.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment