Prepali se da će Bato Carević tužiti državu

Nas ne zanima ko je subjekat niti ko je vlasnik određene kompanije, mi moramo da se ponašamo u skladu sa zakonom, jednako prema svim građanima. Tako da ako postoji mogućnost da u ova dva radna dana elektronski donesemo odluku, apelujem da to uradimo – rekao je Abazović

izvor: Pobjeda

autor: Srđan Popović

Na sjednici Vlade upozoreno da zbog ,,tehničke greške“ nije uručena koncesija kompaniji Carinvest

Na današnjoj sjednici Vlade je saopšteno da postoji mogućnost da kompanija Carinvest, vlasništvo bivšeg predsjednika budvanske opštine Marka Bata Carevića (DF) tuži državu zbog nerealizovane odluke o dodjeli koncesije.

Vlada Zdravka Krivokapića je 21. aprila odlučila da dodijeli koncesiju Carinvestu, prihvatila ugovor o koncesiji za kamenolom Platac u kotorskoj opštini i ovlastila tadašnjeg ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da ga u ime Vlade potpiše. Tada je konstatovano da je u postupku javnog nadmetanja dostavljena samo ponuda Carinvesta, kojoj je Tenderska komisija dala status prvorangiranog ponuđača i dala 100 bodova.

Pitanje oko nerealizovane obaveze Vlade prema Carinvestu je na sjednici ,,potegao“ ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je tim povodom tražio objašnjenje od državnog sekretara Ministarstva kapitalnih investicija Admira Šahmanovića.

– Da bi dobili razloge da li se to može završiti tokom ove godine da ne bismo ulazili u nepotrebne konflikte sa kompanijom i moguće sudske procese. A u pitanju je obaveza da bi se 1. januara nastavio proces rada – kazao je Damjanović.

Šahmanović je kazao da je u pitanju ,,tehnička greška“, odnosno previd komisije koja je pripremala koncesioni akt ,,koji na kraju nije pripremljen u odnosu na Zakon o koncesijama“.

– Investitor tu nije nimalo kriv, to se desilo zbog specifičnosti situacije. Ovom, kao i svakom drugom investitoru, pokušavamo izaći u susret u skladu sa zakonskim okvirima. Kolege i dalje preispituju kako da se nađe rješenje i da Vlada usvoji zaključke kojim bi se relativizovala ova stvar. Daćemo svoj maksimum da probamo da nađemo rješenje u ovih par dana – poručio je Šahmanović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović naveo da je ne treba dozvoliti da zbog administrativnih sporosti Vlada dođe u situaciju da je tuže.

– Princip koji baštinimo je vrlo jednostavan – nas ne zanima ko je subjekat niti ko je vlasnik određene kompanije, ko zadovoljava uslove u skladu sa zakonom može dobiti koncesiju. Mi moramo da se ponašamo u skladu sa zakonom, jednako prema svim građanima. Tako da ako postoji mogućnost s obzirom da ističe godina, u ova dva radna dana da elektronski donesemo odluku, apelujem da to uradimo – rekao je Abazović.

MANS je u aprilu podnio krivičnu prijavu protiv Mladena Bojanića zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i nesavjesnog rada u službi u slučaju ove koncesije.

Vlada je juče odlučila da produži odluku o maksimalnim maržama od pet u vele i sedam odsto o maloprodajnoj mreži za pšenično brašno, šećer, suncokretovo ulje i so.

Saopšteno je da je lani dodijeljena državna pomoć od 44,9 miliona eura, od čega je 75 odsto sektoru saobraćaja.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment