Prva isporuka američkog oružja Ukrajini već ove nedjelje

Možda su i prijetnje ruskog predsjednika Vašingtonu pomogle da i Senat odobri vojnu pomoć Ukrajini, i to uvjerljivom većinom i Demokrata i Republikanaca. Prve isporuke bi mogle da stignu veoma brzo.
Nakon otezanja koje je trajalo punih šest mjeseci, ishod glasanja u Senatu bio je i više nego jasan: 79 glasova „za“, 18 „protiv“. To znači i da je čitav niz Republikanaca dao svoj glas za ogroman paket vojne pomoći u ukupnom iznosu od 61 milijarde dolara. Prethodno je tu odluku odobrio Predstavnički dom, piše DW.
Vođa Demokratske većine u Senatu, Čak Šumer ocjenjuje da je takav ishod glasanja „ujedinjena poruka Senata čitavom svijetu“. SAD će „uvijek pomoći demokratijama u trenucima nužde“, rekao je Šumer.
Tek što su prebrojani glasovi, oglasio se i američki predsjednik Džo Bajden najavom da će potpisati taj zakon čim ove srijede stigne na njegov sto. Isto tako, američki predsjednik je najavio da će prva isporuka oružja i municije Ukrajini stići već ove nedjelje.
Prema informacijama lista Njujork tajms, to je oružje i oprema koja je već u magacinima američke vojske u Evropi i nema prepreka da ona krene ka Ukrajini praktično odmah. Portparol Pentagona Pet Rajder je i pred Senatom objasnio da se tu prije svega radi o onome što Ukrajini trenutno najviše treba: sistemi protivvazdušne odbrane i artiljerijska municija.
„Nije prekasno za Ukrajinu“
Bivšeg ambasadora SAD u Ukrajini Džona Herbsta su na TV-stanici NPR upitali šta će ta duga očekivana pomoć da znači za tok rata: „Definitivno još nije prekasno za Ukrajinu. Naš propust da im šest mjeseci nismo slali pomoć doveo je do znatno više ukrajinskih žrtava, pa i među civilima, s obzirom na masovne ruske napade iz vazduha“, smatra bivši ambasador.
Ali, kako dodaje, Ukrajinci uspijevaju da drže front i ovo je velika pomoć:
„Ako sad podršku Ukrajini vratimo i održimo na nivou prije ovog kašnjenja, Ukrajina će da pobijedi“, uvjeren je Herbst.
„A ako američka vlada skupi hrabrosti i Ukrajini isporučiti još dalekometnije oružje, ta pobjeda će doći još prije.“
Vojna pomoć koju je sada odobrio Senat odnosi se i na Izrael, i to u iznosu od 26 milijardi dolara. I tu se prije svega radi o PVO-sistemima, ali i drugoj vojnoj pomoći. Devet milijardi predviđeno je za humanitarnu pomoć, takođe i za ljude u Pojasu Gaze. Osim toga, tu je i osam milijardi pomoći Tajvanu i drugim partnerima Sjedinjenih Država u regionu Indopacifika kako bi se održala vojna ravnoteža prema Kini.
Opet prijetnja TikToku
Senat je u paketu odredio i mjere kojom bi trebalo da se prisili promjena vlasnika platforme društvene mreže TikTok. Koncern koji ima jsedište u Kini ima rok od godinu dana da se odvoji od svoje aplikacije video-poruka, inače će biti zabranjena njegova distribucija u SAD.
Ipak, pitanje je da li će ta odluka Senata biti osporena pred sudom. SAD su već jednom prijetile zabranom, ali je ta zabrana proglašena nezakonitom pred američkim sudom.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment