Putinova izjava ledi krv u žilama. Moguće je da u to stvarno vjeruje, pa isto je radio i Staljin

‘Lako je moguće da mu je tu informaciju prenio neki ratni propagandista. S takvima se često sastaje

Renomirani analitičar Aleksander Gabujev, viši istraživač međunarodnog nestranačkog trusta mozgova Carnegiejevo udruženje za međunarodni mir, potvrdio je u srijedu da postoje indikacije da predśednik Ruske Federacije trenutno nije pri zdravoj pameti, piše Sky News.

– Putinove izjave o “ukrajinskim nacionalistima” koji ukrajinskim vojnicima pucaju u leđa kako bi ovi prebjegli ocrtavaju izazov s kojim se suočavaju Kijiv i Zapad: nesmotren i emotivan lider koji je zarobljen u groznom informativnom mjehuru – rekao je Gabujev te dodao da Putin tu tvrdnju ničime nije dokazao.

– Putin za tu praksu zna zahvaljujući ruskoj istoriji i dekretu koji je (Josif VisarionovičStaljin izdao u julu 1942. godine. Je li Putin namjerno lagao? Ne možemo to znati, ali moguće je da on u to stvarno vjeruje – dodao je analitičar.

Gabujev je rekao da ta Putinova izjava o strjeljačkim vodovima za dezertere ne zvuči kao uobičajena laž već da se radi o informaciji koju je s ruskim predśednikom podijelio neko kome ovaj vjeruje. Analitičar tvrdi da Putin od 2020. godine naovamo često s niže pozicioniranim zvaničnicima raspravlja o ključnim pitanjima.

– Primjera radi, ruski je predśednik 2021. godine tvrdio da Evropljani dolaze u Rusiju kako bi se protiv koronavirusa vakcinisali ruskom vakcinom Sputnjik te da poslije toga nabavljaju lažne potvrde da su se vakcinisali Pfizerovom vakcinom. U to su se ti Evropljani navodno upuštali jer su više vjerovali ruskoj vakcini – rekao je Gabujev.

Analitičar tvrdi da je lako moguće da je Putina o navodnim strjeljačkim vodovima za dezertere obavijestio neki ruski vojnik ili “ratni reporter”, odnosno ruski propagandista. Gabujev smatra da se ruski predśednik s takvima redovno sastaje jer više ne vjeruje svojim generalima.

– Zašto je to važno? Kremlj će neke važne odluke donijeti upravo na temelju informacija poput te o strjeljačkim vodovima. To ledi krv u žilama – rekao je Gabujev.

Analitičar smatra da Zapad o tome mora voditi računa.

– Precjenjivanje Putinove racionalnosti i zanemarivanje njegove odvojenosti od stvarnosti može biti izrazito riskantno, pogotovo kada se radi o utvrđivanju granica koje je Moskva spremna prekoračiti – zaključio je Gabujev.

Izvor: Jutarnji list

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment