Srbi su mladog speleologa Luku ubili na Velebitu: Po njemu nazvana jedna od najdubljih jama na svijetu

Današnji dan 1991., bio je poguban za Ozrena Lukića – Luku. Ovaj mladi speleolog poginuo je 14. jula 1992. godine na Velebitu.

Ozren Lukić rođen je 24. februara 1965. godine u Zagrebu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Kao dječak se zaljubio u speleologiju, odnosno istraživanje špilja i jama. Prvi susret s vječnom tamom zemljine utrobe najbolje oslikava bilješka iz njegovog dnevnika nakon pośeta špilji Veternici:

“Našao sam najljepše mjesto na svijetu”.

Cijelu priču o Ozrenu i njegovoj sudbini, otkrio nam je istoričar Borna Marinić:

Ljubav prema špiljama od najranije mladosti

“Ozren se sa 14 godina učlanio u Hrvatsko planinarsko društvo ‘Željezničar’, odnosno njegov speleološki odśek. Pet godina kasnije, 1984. položio je ispit i stekao zvanje speleologa, a iste je godine upisao je studije geologije pri Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu na kojem je diplomirao 1990. godine. Od 1983. radio je kao vanjski saradnik Instituta za geološka istraživanja, a od 1988. i na Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Sudjelovao je u brojnim speleološkim istraživanjima u Hrvatskoj i svijetu te se prometnuo u jednog od najboljih hrvatskih speleologa. Osim toga, bio je speleoronilac i član Gorske službe spašavanja.”

Sva svoja znanja i iskustva, Ozren Lukić je neumorno prenosio na mlađe članove speleološke organizacije sudjelujući u radu mnogobrojnih speleoloških škola, tečajeva i seminara te organizujući predavanja iz speleologije:

Priključio se odbrani Velebita

Foto: Mladen Kuhta

“Neke od najznačajnijih crta njegove ličnosti bile su izuzetna upornost i marljivost, a upravo zahvaljujući tome, početkom 1991. primljen je na rad u Institutu za geološka istraživanja. Počeo se pripremati i za postdiplomske studije, no svi planovi prekinuti su izbijanjem Domovinskog rata. U ljeto 1991. u Zagrebu se oko poznatog hrvatskog alpinista Jerka Kirigina počela okupljati skupina entuzijasta – planinara, alpinista i speleologa koji su gledali na koji bi način stečena znanja i iskustva najbolje upotrijebili u odbrani od velikosrpske agresije. Odlučili su da se organizuju i da odu da pomognui odbranu Velebita koji se našao na prvoj liniji rata.

Smrt na planini – po Luki su nazvali jednu od najdubljih jama na svijetu

Foto: Speleologija.hr/V. Božić

U sastav Planinske satnije Velebit pristupio je niz dragovoljaca među kojima i mladi Ozren Lukić. Osim znanja istaknuo se i karakteristikama vođe te je postavljen za zapovjednika jedne borbene skupine – desetine. S njom početkom decembra odlazi prvi put na Velebit, na područje Buljme. Ta je skupina sastavljena od speleologa uskoro pronašla špilju koja je poslužila kao trajan smještaj pripadnicima PS “Velebit” koji su držali položaje na tom dijelu planine.

Kada je došla zima pobunjeni Srbi nijesu pokušavali da napadnu hrvatske položaje na Velebitu, no dolaskom toplijih mjeseci sve su se češće iz okupiranih krajeva Like ubačivali na teritoriju pod hrvatskom kontrolom. Pri jednom takvom ubačivanju u julu 1992. u blizini Malovanskog jezera ubili su Ozrena Lukića – Luku. Najdublja jama u Hrvatskoj i jedna od dvadeset najdubljih jama na svijetu naziva se Lukina jama, upravo po heroju Domovinskog rata Ozrenu Lukiću – Luki.

dnevno.hr

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment