Turski košarkaš o rekordu Lebrona: Ima 38.388 poena, ali nula morala

Turski košarkaš Enes Kanter, koji je poznat kao društveni aktivista, borac za ljudska prava i politički neprijatelj predsjednika svoje zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, oštro je kritikovao Lebrona Džejmsa nakon što je legendarni igrač oborio rekord po broju poena u NBA ligi.
Kanter je Džejmsu zamjerio to što, zbog novca koji dobija na osnovu sponzorskih ugovora, nije podržao proteste u Hong Kongu i što nije iznio svoj stav o ljudskim pravima u Kini.
“38.388 poena. Nula morala. Nula vrijednosti. Nula principa. Nula saosjećanja. Jedno klanjanje Kini. Čestitam ‘Kralju Džejmsu’. Ljudi se ljute kada govorim istinu jer sam ja jedini sportista koji govori istinu. Nije me briga za vaše sponzorske ugovore i vaš prljavi novac. Mene Komunistička partija ne može da kupi. Ne očekujte da vas podržavam jer vaše patike bukvalno prave djeca-robovi”, napisao je na svom Tviteru turski košarkaš.
Bivši reprezentativac je zbog svojih političkih stavova proglašen za izdajnika u Turskoj i ne smije da se vrati u zemlju.
Poznat je i po oštrim kritikama na račun Komunističke partije Kine zbog kršenja ljudskih prava.
Karijeru je počeo u Fenerbahčeu, od 2011. nastupao je u NBA ligi za Jutu, Oklahomu, Njujork, Portland i Boston, a od prošle godine je bez ugovora.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment