UBNOR i antifašisti Nikšića: Prvi put u školama bez časa povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

Antena M

UBNOR i antifašisti Nikšića povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta organizovaće sjutra na Trgu Slobode u Nikšiću sa početkom u 17 časova skup kod spomenika Ljubu Čupiću.

Kako su naveli, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine proglasila 27. januar, dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila zloglasni nacistički logor Aušvic, kao Međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta. Od tada ovaj se dan tradicionalno obilježava u preko 100 zemalja Evrope i Svijeta među kojima je i Crna Gora.

UBNOR i antifašisti Nikšića su prethodnih godina obilježavali ovaj značajan istorijski datum u svim osnovnim i srednjim školama organizovanjem predavanja i istorijskih časova na području opštine Nikšić, ali danas, nažalost, u školama nam nije omogućeno održavanje istorijskih časova iz svima poznatih razloga. Neobilježavanje značajnih datuma iz naše prošlosti, pogotovo onih koji afirmišu antifašizam nećemo i ne smijemo dozvoliti.

“Zbog toga a i zbog svega što nam se dešava u Crnoj Gori, koja je danas izložena svim mogućim pritiscima, kad joj se osporava i samo postojanje, nacija, jezik, pismo, kad se urušavaju njene institucije više smo nego pozvani da dignemo glas i jasno i glasno ukažemo gdje to vodi”, navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Zbog svega, ističu, odlučili su da, povodom međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta 27. ovog mjeseca na Trgu Slobode u Nikšiću sa početkom u 17 časova organizuju skup kod spomenika Ljubu Čupiću s ciljem da se prigodnim izlaganjima oda dužna pošta svim stradalim žrtvama holokausta među kojima je najviše bilo Jevreja, preko 6 miliona, i pošalje poruka da je sloboda, mir, suživot, jednakost i ravnopravnost ono što treba da ujedini čitav progresivni svijet. Takođe, i da se iskaže crnogorska privrženost slobodarstvu i antifašizmu na čemu se temelji naša evropska budućnost i osudi povampirenje fašizma koje se na razne načine i različitim povodima pojavljuje i na našim prostorima.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment