Umjesto čestitke!

Neka 2023. bude godina pobjede evropske Crne Gore!

izvor: Analitika

piše: Danilo Kalezić

Godina pred nama biće godina razrješenja političke, ali jednako tako i društvene krize u kojoj je država zaglavljena bar od pobjede kontrarevolucije avgusta 2020. Crnogorski građani po prvi put će dobiti mogućnost da na demokratski način sačuvaj državni okvir. 

Na taj način bi prekinuli niz patetičnog samoponištenja i stvorili preduslove za završetak državnog projekta i građanima vidljivije evropske integracije. 

Trenutni stepen razaranja ustavnog poretka kao uvod u konačni obračun sa državom Crnom Gorom u dijelu javnosti ne ostavlja prostor za optimizam. Međutim, ogoljenost sile kojom se atakuje na demokratski poredak upalio je alarm za uzbunu kod međunarodnih partnera. Istih onih koji su površnim stavom i manjkom interesovanja za suštinu crnogorskih ‘hajki’ služili kao pokrovitelji nove baze FSB na Balkanu. 

Sad su oni na popravnom! Ključni kratkoročni izazov je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, uz nezaobilaznu podršku prozapadnim strankama da obezbijede kakav takav ambijent za fer izbore. Šavnički scenario prijeti da postane državni. U tom slučaju sami rezultati postaće stvar slobodne interpetacije čuvara Vučićevih a ne biračkih kutija. 

Međutim, ključna odgovornost je opet na građanima. Izgovor koji su imali 1989, pa ga ponovili 2020, u 2023. godini neće imati. 

Prozapadna opcija ima zadatak da pronađe i promoviše nova kadrovska rješenja. Istovremeno, formacijski da napravi procjenu o samom nastupu koji ne smije da bude opterećen narcizmima malih razlika. Naprotiv! 

Zajednička lista ne djeluje kao optimalno rješenje. DPS treba da ostane stožer okupljanja ali da kandiduje samostalnu listu otvorenu i za nepartijske kadrove. Dok ostale partije prozapadnog bloka treba da kroz još jednu ili dvije liste mobiliše ogromni potencijal neformalnih grupa građana, nudeći rjesenja iz oblasti koje nisu opterećene trenutnom nacionalnlm dramatikom. 

Finalno, uz sve greške koje ove partije i njihovi lideri cijene pred ove izbore treba oštricu kritike usmjeriti ka inspiratorima rušenja a ne rješenja Crne Gore.

Godina koja je pred nama je sudbonosna. Rat u Ukrajini i nestabilnost koju generiše Beograd prijete da ugroze labavi mir na Balkanu. Pobjeda onog što je porzapadna opcija u Crnoj Gori može imati domino efekat na ostale države u sličnoj situaciji. 

Neka 2023. bude godina pobjede evropske Crne Gore!

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment