Uvjereni da će inicijativa za smjenu Kovačevića biti skinuta sa dnevnog reda

Sjednica Skupštine opštine Nikšić, na kojoj bi trebalo da se glasa o inicijativi za smjenu predsjednika te opštine Marka Kovačevića, zbog nepoštovanja Ustava, javnog izlaganja poruzi Crne Gore i njenih simbola, biće održana u subotu, 5. avgusta, ali je malo vjerovatno da će do razrješenja doći. 

Odbornički klub „Evropskog tima za Nikšić“, čijih je 18 odbornika podnijelo tu inicijativu, očekuje da će i ona, kao i prethodne dvije u slučaju Kovačevića, biti skinuta sa dnevnog reda.

Treća inicijativa za smjenu prvog čovjeka grada pod Trebjesom, koju je podnio „Evropski tim za Nikšić“, uslijedila je nakon Kovačevićeve skandalozne gestikulacije srednjim prstom tokom intoniranja nacionalne himne prilikom obilježavanja 13 godina rada Dnevnog centra. 

Šef odborničkog kluba „Evropskog tima za Nikšić“ Boris Muratović nema velika očekivanja od zasijedanja lokalnog parlamenta u subotu. Vjeruje da će i posljednja inicijativa za smjenu Kovačevića, kao i prethodne dvije, biti skinuta sa dnevnog reda i da se o njoj uopšte neće ni odlučivati.

Za to krivi lokalne odbore Demokrata i Građanskog pokreta Ura koji su, kako kaže, postali marionete u rukama Marka Kovačevića i Demokratskog fronta.

– Oni bukvalno pristaju da žmure na sva njegova nepočinstva, negacije crnogorske državnosti i skrnavljenje državnih simbola, a onda izdaju saopštenja u kojima se deklarativno zalažu za odbranu Ustava Crne Gore i njenih državnih simbola. Oni konačno treba da pokažu da suštinski stoje iza toga. To treba da pokažu svojim djelima, a ne riječima, jer su ta djela do sada izostala. Oni bukvalno ne smiju da oponiraju Marku Kovačeviću kako bi zadržali partijske funkcije i fotelje koje su zaposjeli od marta 2021. godine kada su formirali lokalnu vlast. Tako da nemam neka velika očekivanja od njih. Imam samo od 18 opozicionih odbornika koji su i potpisali ovu inicijativu – rekao je Muratović u izjavi za Pobjedu.

Zbog skandala koji se dogodio početkom jula, kada je Kovačević prilikom intoniranja crnogorske himne držao ispružen srednji prst desne ruke, državni tužilac je protiv njega podnio prijavu.

Kovačević bi o toj prijavi trebalo da bude saslušan danas, dan uoči zakazane sjednice SO Nikšić. 

– Tužilac je u toj gestikulaciji vidio povredu ugleda Crne Gore kao što su vidjeli i svi oni koji su objektivno gledali na taj sramni čin koji se desio – zaključio je Muratović.

Da će subotnja sjednica nikšićkog lokalnog parlamenta proteći bez izjašnjavanja o smjeni Kovačevića smatra i nezavisna odbornica u nikšićkom parlamentu Tanja Knežević-Perišić. I ona za to, poput Muratovića, krivi upravo Demokrate, Uru, ali i lokalni SNP.

– Začuđujuća je šutnja predstavnika Demokratske Crne Gore, SNP-a i interesne grupacije Ura, na sve ovo čemu svjedoče i oni ovih gotovo tri godine. Kako je interes i goli interes uvijek u pitanju, ne očekujem da će podržati ni stavljanje ove tačke na dnevni red vanredne sjednice SO Nikšić, a kamoli da će demokratski, kako to vole da kažu, buncajući o toj demokratiji, saslušati razloge inicijative za smjenu predsjednika Opštine Nikšić – navela je Knežević-Perišić u izjavi za Pobjedu.

Ona kaže da Kovačević ima „duboki problem sa crnogorskim identitetom“ jer odbija da prihvati da je crnogorski narod u Crnoj Gori većinski, da je Crna Gora nezavisna država, članica Ujedinjenih nacija, NATO-a i niza svjetskih organizacija. Kao funkcioner te države, kako je rekla, ne može da se javno ponaša kao da je ona srpska kolonija i protektorat.

– On jeste predstavnik partije koja se zalaže ili za nestanak Crne Gore ili za njenu uniju sa Srbijom, i to je legitimna politička opcija. Ali kao predsjednik Opštine Nikšić mora da poštuje Ustav i zakone ove države u svakom segmentu, posebno u dijelu njene sekularnosti, građanske provenijencije, multikonfesionalnosti i svega ostalog, definisanog postojećim pravnim aktima – navodi Knežević-Perišić.

Zaključuje i da toliki stepen negiranja vrijednosti vlastite države odavno nije viđen u političkom životu Crne Gore.

Predsjednik nikšićke Opštine je imao i politički performans za 13. jul, Dan državnosti, kada je položio vijnac okićen trobojkom koja nije državna zastava Crne Gore, a nedavno je prisustvovao i paratstosu ratnom zločincu, vođi Ravnogorskog četničkog pokreta Draži Mihailoviću u Sabornom hramu u Nikšiću.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment