Vlasti Crne Gore krše sankcije EU: Rusi konvertuju rublje i otvaraju euro račune, dok Budvom valjaju drogu – tvrdi Cyprus Daily News

priredio: Vladimir Jovanović

S jedne strane, Crna Gora se rado pridružuje svakom novom paketu sankcija Ruskoj Federaciji, a aktuelni predśednik Milatović u svakoj prilici iskazuje lojalnost Ukrajini, pa čak se i proćeruju ruski diplomati iz zemlje. Međutim, s druge strane, crnogorske vlasti ne samo da neselektivno i raširenih ruku prihvataju „podanike” jedne terorističke zemlje, već im, po ugledu na Jermeniju i Kazahstan, stvaraju posebne uslove kako bi olakšali i ubrzali proces adaptacije — navodi „Cyprus Daily News” (cyprus-daily.news). 

„Za samo dvije godine, u maloj Crnoj Gori, čija je populacija do 24. februara 2022. godine bila skoro 600.000 ljudi, više od 11.000 Rusa (!) dobilo je boravišnu dozvolu i stalni boravak, od kojih je 3.000 kupilo nekretnine”. 

„Štoviše, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore daje privremene i stalne boravišne dozvole Rusima, što se naziva ‘posebnim uslovima’, često zatvarajući oči na nedostatak potrebnih dokumenata. Građani Ruske Federacije takođe mogu lako da dobiju crnogorsku vozačku dozvolu”. 

Novinar Vaan Martirosjan je temu istraživo na licu mjesta. U tekstu naslovljenom „Da li je Crna Gora jedina NATO država u kojoj su Rusi nevjerovatno dobrodošli?” — koji je nedavno u kiparskom mediju objavljen na ruskome jeziku — piše: 

„Jedna od najvećih banaka u zemlji, ‘Adriatic Bank’ , za samo 500 USD ne samo da bez problema otvara međunarodne devizne račune za Ruse, već i, zaobilazeći bankarske sankcije, obavlja operacije prijenosa rublja iz ruskih banaka na euro račune svojih ruskih klijenata”. 

„Prema dostupnim podacima samo za 2023. godinu, ‘Adriatic Bank’ otvorila je više od 1.000 takvih računa. Pored Jadrana, i sâmi Rusi su, uprkos zakonu koji zabranjuje devizne transakcije fizičkim licima, stvorili nekoliko desetina velikih zajednica za fizičku konverziju rubalja u eure”.

Tvrdi se da MUP Crne Gore „naravno, ima tendenciju da ‘ignoriše’ aktivnosti ovih zajednica”. 

„Pored finansijskih i svakodnevnih pogodnosti, Crna Gora snažno promoviše i stvaranje kulturne i zabavne industrije za Ruse. Za samo godinu i po do dvije godine, u primorskim gradovima Budvi, Baru, Petrovcu, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, kafići, barovi, restorani i kupatila sa isključivo ruskim nazivima, često ukrašenim trobojkom, portretima V. Putina pa čak i simbolikom Z”.

„Za Ruse je otvoreno i nekoliko specijalnih škola, vrtića, pozorišta, medija na ruskome jeziku, raznih fondacija i razvojnih centara, a čak su obezbijedili i sopstveni hram za održavanje bogosluženja na ruskome jeziku”.

„Govoreći o ruskome jeziku, danas je, šetajući ulicama nekih crnogorskih gradova, posebno u Budvi i Baru, gotovo nemoguće čuti crnogorski govor. Zvuči isključivo ruski, i to uglavnom u nepristojnim tonovima”.

„Da li se i sâmim Crnogorcima dopada ova totalna rusifikacija, nije sasvim jasno. Neki koji imaju lične koristi, na primjer od izdavanja stanova ili vila, čije su cijene ruskom invazijom porasle 2-3 puta, prirodno su veoma lojalni, dok drugi jednostavno čekaju, nadajući se da će se rat uskoro završiti, Rusi će se ‘povući’ sâmi od sebe ‘i njihov život će se vratiti u svoj uobičajeni tok’. U međuvremenu, oni moraju da izdrže i prilagode se novoj ‘ruskoj’ stvarnosti Crne Gore.

„Kao što znate, jedna od glavnih komponenti ‘ruskog svijeta’ je takođe kriminogena. Crna Gora, naravno, nije bila izuzetak. U razgovoru sa mnom, jedan od predstavnika policije, Nikola, rekao je da Crna Gora vjerovatno nikada nije doživjela ovako neviđen porast kriminala”.

„Prema njegovim rečima, u ovom trenutku, od 10 počinjenih prekršaja, 6-7 obavezno uključuje građane Ruske Federacije”.

„Protivpravne radnje koje vrše su veoma raznovrsne, od banalnih svakodnevnih krađa, uboda nožem i pijanih tuča, do naručenih ubistava, otmica i složenih finansijskih prevara za koje lokalna policija do sada nije ni čula”.

Liše toga, „dolaskom Rusa, trgovina drogom u zemlji takođe je porasla do neviđenih razmjera”.

„Ako stanete na magistralni put Podgorica-Petrovac i zaustavite sve automobile sa oznakom ruske države, budite sigurni da ćete u svakom trećem, ako ne i u svakom drugom, sigurno pronaći neku vrstu opojne droge”. 

„To su uglavnom sintetičke droge, amfetamini, metadon, a kokain ili marihuana takođe nijesu neuobičajeni. Tokom proteklih godinu dana uspostavili su čitave šeme trgovine drogom u svojim brojnim kafićima”.   

„Na primjer, u Budvi postoji naizgled običan ruski kafić ‘Дружба’, u kojem, međutim, svako može bezbjedno da kupi skoro svaku drogu”. 

„I mi i budvanska policija to dobro znamo, ali nam iz nekog razloga još niko nije naredio da zatvorimo ovu jazbinu”, citira portal crnogorskoga policajca. 

 „Pored kriminala, Rusi u Crnoj Gori imaju i veoma razvijenu petu kolonu, koja se, za razliku od drugih evropskih zemalja, ovđe ośeća veoma opušteno. Ovđe se nalaze i ‘obični vojnici’ FSB-a, koji bez stida izvršavaju zadatke bilo koje složenosti, od održavanja marševa u znak podrške Śevernom vojnom okrugu, do paljenja automobila sa ukrajinskim državnim obilježjima”.

Ali, „tu su i agenti uticaja, dobro prikriveni navodno antiratnom retorikom s njihovim medijima, fondacijama i nevladinim organizacijama”.

Naime, „u Crnoj Gori se otvaraju razne nevladina udruženja i fondacije tzv. kulturnih događaja, čije su deklarisane aktivnosti navodno humanitarne i antiratne, a u stvarnosti su sve ove organizacije svojevrsni sateliti ‘Россотрудничества’, koji direktno ili indirektno promovišu iste ideje ‘ruskoga svijeta’”.

„Nedavno, na drugu godišnjicu od početka rata punih razmjera, crnogorski predśednik Jakov Milatović je još jednom izrazio podršku Ukrajini, rekavši da Crna Gora bespogovorno podržava pravo na slobodu i euroatlantsku perspektivu Ukrajine. I kako se ne śetiti fraze iz starog vica: Вы, или крестик снимите, или трусы наденьте”.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment