Vučić: Popularnost EU opada u regionu, čak i u Crnoj Gori

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je na panelu “Širenje evropskog horizonta” koji se održava u okviru Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati dio EU i da je pomalo pesimista kada je pitanje mogućnosti ulaska u EU. Evropa je bila stabilnija dok je Merkel bila na vlasti, kaže Vučić.
Vučić je naglasio da jeste pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu.
„Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali vidjećemo. Imamo različita viđenja sa EU“, rekao je Vučić.
Dodaje da je Srbija na ekonomskom planu napredovala posljednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.
„Imali smo dobar ekonomski rast u posljednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari“, naglasio je predsjednik Srbije
Kako je rekao, „nema velikih snova“ kada je ulazak u EU u pitanju.
„U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijazma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Sjevernoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori, istakao je Vučić.
Vučić je ocijenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova, za Sjevernu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.
„Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocjene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Savjeta Evrope i EU takođe i to je dobro“, dodao je Vučić.
Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti dio EU sutra ili prekosjutra, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.
„Srbija nikog nije napala do sada i ne namjerava“
On je podsjetio da „Srbija nikog nije napala do sada i ne namjerava“ i da neće promijeniti stav da poštuje suverenitet Ukrajine.
Na pitanje novinara da li smatra da je predsjednik Rusije Vladimir Putin ratni zločinac, odgovorio da će odgovarati na pitanja, a ne na već definisane stavove prije nego što je do suđenja i presude tog tipa došlo, i da se ne slaže s tvrdnjama Zapada da je ruski lider lud.
Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da, iako sa Srbijom ima neslaganja u vezi sa jačanjem uticaja Putina i o statusu Kosova, Albanija ne smije ostati slijepa za ostala pitanja o kojima može da razgovara sa Beogradom i da želi da se dvije države razumiju bolje.
On je dodao da na svaki signal koji dolazi iz EU koji označava odlaganje evrointegracija država Zapadnog Balkan,a raste popularnost Putina i Kine u tim zemljama.
„To ne važi za Albaniju. U našoj državi volimo EU 99 odsto, a SAD 100 odsto. Mi smo lojalni carstvima. Čak i ako EU propadne, mi ćemo ostati lojalni“, izjavio je Rama.
Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je da ta institucija, nakon skandala o korupciji, treba da sprovede; reforme koje se nisu desile od 1980-ih godina i da hitnim merama „popuni rupe“ da bi Europarlament povratio integritet, kompatibilnost i odgovornost.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment