BIZNIS CRKVE I POLITIČARA

piše: Perović Vukašin

 Sastanak Joanikija, Evrope sad, srpskog biznismena i izgleda Drecuna u Beogradu, iznenadio je samo naivne. Joanikije je tu da kapariše Jakova, za slučaj da Andrija kiksa, Milović je tu da kaže koliko, srpski biznismen da obezbijedi to "koliko", a Drecun da kaže kako. Prije dva mjeseca pisao sam o osnovnojj djelatnosti Crkve Srbije u Crnoj Gori, o biznisu.  

KRUŽENJE EURA U SVETOSAVLJU 08. januar 2023.

 Zanimljivo je kruženje vode u prirodi. Pojavi se, ispari, pretvori se u vodu, pa kao kiša, opet na zemlju. Čudo prirode, rekli bi. Ali ni približno to nije interesantno i mistično, kao kruženje novca u svetosavlju. 
 Novac se prvo pojavi kod običnih ljudi. Onda ih sretnu popovi i objasne im da treba da budu vjerujući, idu u crkvu, slušaju i daju priloge.Tada će biti zdravi, grijehovi će im biti oprošteni i sigurno će ići u raj. Nije obavezno ostaviti pare kod ikone i kupiti svijeću, ali valja se. A i Bog sve vidi. Tada se uzmu zadnji euri iz kuće, ne razmišljajući je li ostalo đeci za ljeb i vareniku, je li plaćena struja i kirija... Daje se za veselje i za tugu, osveštavaju se kuće, poslovni prostori i automobili. Stotine hiljada, onih koji imaju ili koji nemaju, vjerujućih, izmanipulisanih i uplašenih, daju pare crkvi. 
 Onda novac ide dalje. Više je načina na koji popovi daju novac, da bi se uvećan vratio. Dio ide u gradnju novih crkava. Nove crkve dovode nove vjernike, a oni donose nove eure. Jedan dio ide za gradnju stanova, hotela i prodavnica i te se pare brzo vraćaju. Dio ide kao pomoć onima koji loše žive, a oni će kao zahvalnost te pare vratiti nazad. Sada daju pare i bolnicama, naravno očekujući da će svi koji u njima ozdrave, prilog donijeti crkvi. Ulaže se u crkvene knjige, kalendare, ikone, suvenire… Narod kupuje, porez se ne plaća. A najbolje je ulaganje u političare. Po mogućnosti u više njih. Tu su pare sigurne i najbrže se vrate. Nestali su Bog, ljubav, vjera, sloga... 
 Tako je svetosavlje napravilo jedno “Božije čudo”. Što crkva više daje(ulaže), više joj se vraća. A narod ide u crkvu, sluša popove, vjeruje da će u raj, boji se kletvi i Božije kazne. I nosi pare. 
 I nama treba Božije čudo. Da prepoznamo one koji prave biznis na grbači naroda, bave se manipulacijom, politikom i posrbljavanjem. Treba nam čudo koje će narodu otvoriti oči, očistiti glavu i razbistriti um. Primičemo li se tome, ili ćemo još dugo gledati proces kruženja eura kroz svetosavlje?
Podijeli:

Related posts

Leave a Comment