Božović: Beogradska mašinerija već uključena u predsjedničke izbore, za velikosprski naum Đukanović opasnost broj 1

Sagovornik Analitike napominje da je u više navrata u posljednje dvije godine Crna Gora bila na ivici građanskih sukoba, koji su bili uvezeni iz Srbije. Poručuje da Vučićeva kolona u Crnoj Gori radi sve kako bi našoj zemlji prekinula evropske integracije i ponovo je učinila ekonomski zavisnom od Srbije 

izvor: Analitika

“Plan je da Crna Gora u potpunosti uđe u ulogu sluge Vučića, odnosno – da ljubite lance”

„Predsjednički izbori raspisani su vrlo nervozno i na brzinu, bez ikakve najave i konsultacija sa 40 poslanika opozicije. To neodoljivo sliči modelu kako Aleksandar Vučić raspisuje izbore u Srbiji već čitavu deceniju“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović.

Naš sagovornik dodaje da mu je, tim povodom, nešto posebno privuklo pažnju. 

„Na dan raspisivanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori imate dva medijska naslova u crnogorskim Vijestima i srpskom portalu Nova, koji po već ustaljenoj tridesetogodišnjoj matrici napadaju crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića. To govori da je mašinerija iz Beograda već uključena u tek raspisane predsjedničke izbore i da ne želi ništa da prepusti slučaju, dok Mila Đukanovića i dalje vide kao opasnost broj jedan za njihov naum u Crnoj Gori“, objašnjava Božović.

Stava je da je ideja da se na brzinu organizuju izbori za predsjednika Crne Gore i da se izabere neko ko bi, baš kao i predsjednici šest opština iz Crne Gore, išao na redovni raport u Beograd. 

„Da taj novi predsjednik zatim da mandat za sastav vlade opet nekom Abazoviću i da Crna Gora u potpunosti uđe u ulogu sluge Aleksandra Vučića. Takva Crna Gora, koja bi bila osvojena iznutra,imala bi autonomije taman onoliko koliko ima i srpska lista na Kosovu. Drugim riječima, plan je da ljubite lance“, ističe Božović.

Niko više od stranih partnera ne gleda blagonaklono na Abazovića

Osvrnuvši se na pregovore o novoj Vladi, Božović napominje da EU partneri ne bi blagonaklono gledali na nju.

„Niko više od stranih partnera Crne Gore ozbiljno i blagonaklono ne gleda na Dritana Abazovića i njegovu krnju i nelegitimnu vladu, a tek ne bi ozbiljno shvatali vladu koja bi bila napravljena na zgarištu crnogorskog Ustava“, ističe Božović.

Zato, kako ističe, ne smatra da će do formiranja nove vlade doći na način na koji je to zamislila aktuelna parlamentarna većina.

„Najprije iz ambicije samog Dritana Abazovića da vlada bilo čime pa makar i ovakvom tehničkom, neozbiljnom i krnjom vladom, a onda zato i što Dritan Abazović najvjernije radi za interese svog političkog patrona Aleksandra Vučića, koji mu pruža pozamašnu bezbjednosno-medijsku infrastrukturu da makar i u tehničkom mandatu ostane na vlasti“, smatra Božović.

Kakve kontra usluge obavlja za šefa Srbije možemo, dodaje Božović, djelimično da vidimo iz dešavanja svakoga dana, dok o nekim možemo samo da nagađamo.

Otvoreno podrivanje crnogorskog identiteta, države i nezavisnosti

Komentarišući skandalozno podnošenje ‘raporta’ Skupštini Srbije od strane čelnika šest crnogorskih opština, Božović kaže da je u pitanju snimak koji je toliko tužan da nije mogao ni da pogleda do kraja.

„Ali, taj događaj poručuje nekoliko stvari. Kao prvo, Vučićev režim već neko vrijeme ulaže napore ka stvaranju etničkih podjela u Crnoj Gori. To je opasno iz više razloga, a najvažniji je taj što u slučaju Crne Gore te podjele dubinski razaraju crnogorsko društvo jer dosežu do većine familija i porodica u Crnoj Gori“, objašnjava sagovornik Analitike. 

Sve to, kako ističe, stvara hiper etničke tenzije koje prijete da lako eksplodiraju. 

„Drugo, ti prisutni predsjednici opština su jasno stavili do znanja da stoje iza Aleksandra Vučića i njegovih interesa, a ne iza Crne Gore i građana koji su ih birali na izborima. Treće, oni su tamo pokušali da se predstave kako su oni nekakva srpska dijaspora iz Crne Gore kojoj je Srbija matica, što je tek potpuni nonsens“, dodaje Božović. 

Upozorava i da se, u pomenutom slučaju, radi o strahovitom naporu režima iz Beograda ne samo da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore nego da preko svojih poslušnika u Crnoj Gori otvoreno podriva crnogorski identitet, crnogorsku državu, njenu nezavisnost i suverenost. 

„Baš kao što je i Rusija radila Ukrajini. Pravi hibridni rat“, ističe Božović.

Najava novog sukoba na Balkanu

Božović skreće pažnju i na opasnu ideju ‘sprskog sveta’.

„Dodik je na proslavi neustavnog dana Republike Srpske rekao: “Svi Srbi u jednoj državi!”. To znači da se crtaju nove granice. Režim u Srbiji želi ono čuveno drugo poluvrijeme jer je to politička elita koja nikada nakon 5.oktobra 2000. nije lustrirana i sada žele novu priliku. Kada kažu “svi Srbi u jednoj državi” onda je to za njih čitava Crna Gora, sjever Kosova, Republika Srpska, ali i dio Hrvatske, jer samo u Vukovaru, na primjer, živi oko 30% Srba“, napominje Božović. 

Prema njegovim riječima, te riječi Dodika, koji samo izgovara ono što se u beogradskim nacionalističkim centrima smisli, zapravo govore o najavi novog sukoba na Balkanu. 

„Zato je ta politika opasna. Ona nam vraća nesreću koju nećemo preživjeti kao društvo“, upozorava naš sagovornik. 

Vučič sprovodi politiku 90-ih na hibridan način

Takvoj politici se, smatra Božović, valja suprotstaviti ujedinjavanjem snaga u regionu i napora da se odbranimo od rusofilske i velikosrpske politike režima u Beogradu. 

„Naši zapadni partneri trenutno nijesu iza nas. To je više nego jasno. Oni i dalje ne shvataju koliko pogrešnom politikom taktiziranja sa Vučićem samo sve više jačaju Miloševićevu antizapadnu i antidemokratsku politiku iz devedesetih koju Vučić samo sprovodi na svoj hibridni način“, kaže Božović. 

Zato se, kaka poručuje, sada ne možemo oslanjati na zapadne partnere koje čekamo već deceniju da završe razgovor „sa jednim od posljednjih diktatora u Evropi“. 

„Ovu bitku za demokratiju, ljudska i manjinska prava, bitku za očuvanje zapadnog kursa Zapadnog Balkana moramo, paradoksalno, da iznesemo bez podrške zapada. Velika snaga leži u regionu i u zbrajanju potencijala i resursa za tu borbu. Kada se zapadni partneri osvijeste uvijek su dobrodošli da nas podrže u borbi za vrijednosti koje sve vrijeme dijelimo sa njima. Do tada “u se i u svoje kljuse”“, kategoričan je Božović.

Dva nekada najbliža naroda u istorijski najlošijim odnosima

Osvrnuvši se na odnose Crne Gore i Srbije, Božović kaže da se na kraju dogodilo ono na šta su mnogi antiratni aktivisti i savremenici krvavog raspada Jugoslavije upućivali: “Srbija će se na kraju sukobiti i sa Crnom Gorom”. 

„To se i dogodilo. Dva nekada najbliža naroda su istorijski u najlošijim odnosima. U više navrata u ove dvije godine Crna Gora je bila na ivici građanskih sukoba, koji su bili uvezeni iz Srbije. Vučićeva kolona u Crnoj Gori radi sve kako bi Crnoj Gori prekinula evropske integracije i kako bi je ponovo učinila ekonomski zavisnom od Srbije. To je cilj“, smatra Božović.

Stava je i da se odnosi između Crne Gore i Srbije neće popravljati u skorijoj budućnosti a, kako dodaje, prijete i da proizvedu nove etničke sukobe.

„Sve dok je prisutna obnovljena velikosprska politika, kao zvanična politika Beograda prema regionu, neće biti mira ni u Crnoj Gori, ni u Bosni i Hercegovini, ni na Kosovu, a Srbija će, okrenuta Rusiji, biti konstantni faktor destabilnosti na Balkanu“, poručuje sagovornik Analitike.

Etničke tenzije pred pucanjem

Etničke tenzije na Zapadnom Balkanu su, kako dodaje, pred pucanjem i svakim danom je situacija sve gora. 

„Kada vidimo šta se dešavalo na Kosovu sa barikadama, zatim ranjavanje dječaka od 11 godina u Štrpcu, onda napad na hrvatske glumce u Novom Sadu, pa otvoreno huškanje predsjednika opštine Nikšić na nasilje prema Bošnjacima, pa napad na učesnike sportskog turnira u Sarajevu, govori nam da smo blizu tačke iz koje nam neće biti povratka, a koju će iskoristiti nacionalisti kao povod za “njihovu stvar”“, smatra Božović.

Vučićevi prsti upleteni u tri najveća žarišta u regionu

Stava je da su u tri najveća žarišta u regionu, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini upleteni prsti Aleksandra Vučića. To je, kaže, činjenica. 

„Tu dolazimo i do pasivnosti međunarodnog faktora koji sve to vrlo jasno vidi ali nikako da tome stane na put. Prije svega, najveća odgovornost je na našim američkim partnerima koji prave strašnu grešku koketirajući sa Vučićem ne samo u Srbiji nego i na širem području Zapadnog Balkana. Na taj način se samo generiše Vučićev velikosrpski nacionalizam jer se ohrabruje da nastavi dalje sa pravljenjem haosa i tenzija u regionu kao jedinom načinu da dobije ono što želi“, kaže Božović. 

Neshvatljivo je, napominje on, zbog čega američki partneri daju podršku takvom nedemokratskom, koruptivnom i proruskom režimu u Beogradu. 

„Ako se izgovori za takve poteze američkih diplomata traže u ideji da se Vučić odalji od Putina i time se Srbija izbavi iz sfere ruskog uticaja onda je to još veća katastrofa, jer govori samo o naivnosti Zapada da je to moguće. Podsjetiću da je po izvještajima Fridom Hausa Vučićev režim proglašen hibridnim i nedemokratskim. To su stvari koje naši američki partneri ne bi trebalo da zanemaruju“, poručuje Božović.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment