Bursać: Crna Gora se blamira u planetarnim razmjerama

Piše: Dragan Bursać

“Crna Gora je mogla biti kosponzor civilizacijske Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali nije. Crna Gora je konačno mogla preći na svijetlu stranu povijesti, ali je zarad Vučića i tandema Milatović-Spajić ostala u tami, sve se nadajući da će postati Republika Srpska na moru. Treba imati obraz – đon pa nakon svega, 11. jula u Potočarima, u Srebrenici stati pred mezarje preko osam hiljada ubijenih ljudi.“

Hajmo mi ogoliti stvari do kraja: prvo je novoizabrani srbijanski premijer Miloš Vučević kazao kako je Crna Gora pripadala Srbiji, jer ju je ova “izgubila“, a onda je umjesto protestne note iz Crne Gore uslijedila čestika od dvojca Milatović-Spajić glede njegovog izbora u zvanje mandatara (sic!)

Kako kmetovi gazdi potvrđuju svoje “dobre namjere“?

Vučević se nije tu zaustavio, a i što bi, pa je uslijedila direktiva prema crnogorskom slučajnom dvojcu na vlasti glede Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju Crna Gora ne samo da neće kosponzorisati, nego je bez nekakvih izmišljenih amandmana neće ni usvajati.

Citiraću srbijanskog premijera Vučevića, jer je njegova izjava neobično važna za sagledavanje Spajićevog i Milatovićevog kukavičluka, beskičmenjaštva i nesposobnosti. Desna Vučićeva ruka, Vučević tako nakon snishodljivih čestitki iz Podgorice kaže:

“Nadam se da je i stav zvanične Podgorice isti, te da će se dobre namere potvrditi i delima u narednom periodu“.

Vučević radi samo ono što zna, što mu se može i za šta ima ovlaštenje, a to je ponižavanje slučajnog crnogorskog tandema na vlasti i pripadajućem narodu. Jer taj tandem umjesto da osudi, u najmanju ruku, da osudi velikosrpsku politiku, on čestita Vučeviću što je postao novi Vučićev premijer i egzekutor na terenu.

Pa onda Miloš Vučević samo nastavlja raditi ono što mu je zadatak, a zadatak mu jeste bio da Crnu Goru natjera, bolje kazano da joj ukaže, jer ne treba tjerati svoje terenske radnike, da ospore Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Suludi amandmani na nešto čega nema

Rečeno, učinjeno:

Crna Gora će tako van svih rokova i van svih termina da predloži nekakva dva somnambulna amandmana na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Preciznije, a i ovo je jako važno, Crna Gora će “uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu. Amandmanima je predviđeno individualiziranje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.“

Nema sad nikakve veze što vladajući tandem Milatović-Spajić očigledno nije pročitao Rezoluciju, jer da ju je pročitao znao bi da se u njoj niti jednim slovom ne spominje nekakva kolektivna krivica, a pogotovo ne “srpski narod“ ili Srbija, koje nema nigdje Rezoluciji. Pa onda zvanična Crna Gora pravi formalno-logičku grešku sui generis kad ispravlja nešto čega nema i što se ne može ispraviti.

Najjednostavnije kazano, Crna Gora se blamira u planetarnim razmjerama.

No dobro, to je stvar logike, a logike odavno nema u crnogorskim vlastima koje se predstavljaju kao proevropske (PES) dok titraju jajca srpskom svetu i njegovim čelnicima.

Jer, možda padobranci iz crnogorske vlasti nisu pročitali tekst Rezolucije, ali su itekako poslušali gore navedena uputstva srbijanskog premijera Miloša Vučevića!

A šta bi ova etička papazjanija sa ciljem relativizacije Rezolucije i agresivno-pasivnog negiranja genocida od strane države Crne Gore imala za cilj?

Pa najbolje je čitavu situaciju opisao Ivo Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona:

“ Crna Gora, navodno, ima dva dodatka na rezoluciju o genocidu:
1. Sprječava se svako moguće manipuliranje na štetu Srbije i srpskog naroda glede bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.
2.Suštinski se dodatno afirmira postojanje RS-a u sklopu BiH, što je zajamčeno Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih političara mogle čuti izjave usmjerene protiv RS”, navodi RTCG.
Poruka iz Crne Gore glasi, mi bismo podržali rezoluciju, ali ne želimo.“

Ova zadnja rečenica je suština!

Sadašnje vlasti u Crnoj Gori odavno su premjestile svoj glavni grad u Beograd i rade na baterije i pogonsko gorivo i Srbije i Rusije i njih suštinski ne interesuje ni pravda, ni pravičnost, ni civilizacija kao takva. Treba se što bolje dodvoriti Vučiću i Putinu i iz te pozicije djelovati i gledati na svijet.

Nije sve do slučajnog dvojca!

I mnogi će kazati kako to nije volja Crnogoraca. Kako nije, pitam ja vas? Jesu li dopustili četničku kontrarevoluciju 2020? Jesu. Jesu li dopustili litijašku vladu? Jesu. Jesu li dopustili jednog Dritana i Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije? Jesu. Jesu li dopustili formiranje druge URE na vlasti koja se zove PES? Jesu. Jesu li u konačnici pustili da ih vodi Banjaluka i Beograd sve sa četničkim vojvodom Mandićem i Dodikovim sinom za koga se spekuliše i koji se sam hvalio da je načinio PES? Jesu. Jesu li na kraju, evo baš na kraju, ćutke odgledali sve šamarčine iz beogradske Skupštine upućene državi Crnoj Gori? Jesu.

Prema tome, opozicija Crna Gore će sve više postajati opozicija pod navodnicima, nešto što već postoji u Beogradu i Banjaluci, dakle interesna grupa polupartija, udruženja i pojedinaca koji su suštinski isti kao prosrpska kamarila na vlasti.

Ako je išta dobro u ovoj situaciji u koj se Crna Gora preko svog izdajničkog rukovodstva svrstala na stranu onih koji relativiziraju genocid, to je onda činjenica da su stvari izašle na čistac i da je neko uzviknuo, car je go!

Doduše, ima nas koji već pet, šest godina pričamo o carevoj golotinji i putu u srpsko-ruski svet ali to ne pije vode. Pije dojča i dokonosti, ali vode ne!

Umjesto zaključka, gorčina

I kad se podvuče crta ostaće činjenice da je Crna Gora mogla biti kosponzor civilizacijske Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali nije. Ostaće pusti fakt da je Crna Gora konačno mogla preći na svijetlu stranu povijesti, ali je zarad beogradskih interesa ostala u istoj, sve se nadajući da će postati Republika Srpska na moru. I to joj sjajno ide!

Pa se ovim sramnim razvojem događaja odista mogu radovati Mandićevi četnici kojima ide sve po loju ali i svi oni koji su pokazali da ćutanjem staju na stranu beogradskog dvojca bez kormilara Milatović-Spajić. Pardon, imaju kormilara i preziva se Vučić.

Veselo vam bilo, a uskoro bi mogli i kakav trg Momira Bulatovića napraviti, i tako je on predsjednikov uzor. A onda, Bože zdravlja, pa se ponovo upisati u 23. izbornu jedinicu Republike Srbije. Ionako to ogromnoj većini ne smeta.

Samo će valjati imati obraz đon, pa nakon svega otići 11. jula u Potočare, u Srebrenicu i pokloniti se sjenama preko 8000 ubijenih ljudi.

Na obraz vam!

CdM

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment