Mitropolit Crnogorski Boris služio na Njegušima za Đurđevdan

Dana 6 maja 2024 godine na drugi dan Vaskrsa i Đurđevdan Mitropolit Crnogorski Boris služio je sa svještenstvom Pashalnu jutarnju službu u crkvi svetog Arhangela Mihaila i svetu Arhijerejsku liturgiju u crkvi svetog Đorđa u Raičevićima – Njeguši u svojoj propovijedi Mitropolit Boris je rekao:

“Danas na ovaj Veliki praznik, drugi dan Vaskrsa, Proslavljamo i svetog velikomučenika Georgija. Upravo u crkvi koja je njemu posvećena u selu  Raičevićima na Njegšima.

Đurđevdan je slava mnogih Njeguških porodica pa u ime Crnogorske Pravoslavne Crkve, svim Njegušima koji slave čestitamo slavu i želimo svako dobro i blagoslov.” Mitropolit je još govorio o Svetom Jevanjđelju i bogatoj tradiciji Njeguša: 

“Ovo vrijeme kao i svako vrijeme ima svoja iskušenja, a ova sadašnja iskušenja mi moramo prebroditi i biti dostojni nosioci Hristove riječi Hristovog svetog Jevanđelja, biti zaista potomci slavnih predaka koji su nam ostavili amanet i zavjet i način i tradiciju, i sve ono kako je bilo od pamtivijeka otkako postoje ljudi na ovom prostoru u našoj, blagoslovenoj i Bogom čuvanoj Crnoj Gori.

Ponosno je stojati ovđe među vama.

I govoriti o tradiciji crnogorskoj govoriti o tradiciji Njeguša, govoriti o jednom velikom plemenu koje je dalo veliki doprinos Crnoj Gori njenoj slobodi sa svim svojim vladarima, vladikama, guvernadurima sa svim junacima i sa svim Crnogorcima.

Narod je održao Crnu Goru i narod će održati uvijek u i sva vremena…”

Poslije službe Mitropolit, svještenstvo i gosti su nastavili ovu molitvenu proslavu Đurđevdana u kući Radonjića na Njegušima.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment