CPC i vjerujući narod danas slave Svetog Trifuna

Vjeruje se ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, da će biti kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna

Sa ovim danom stiže proljeće, da se budi priroda i najuzvišenije ośećanje kod ljudi – ljubav.

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom mnogih zanata i onih koji iskreno vole i njeguju hrišćansku ljubav. Vinogradari posebno slave Svetog Trifuna, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Na današnji dan vinogradari idu u vinograde, obrezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog perioda.

Vinogradari kažu da “valja” da se na današnji praznik poreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom – da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko.

Crnogorske familije Svetog Trifuna slave kao krsnu slavu. Mole mu se da zaštite polja od poplava, grada i raznih vremenskih nepogoda.

Vjeruje se da ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, biće kišna i rodna godina. Ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Vjeruje se, takođe, da poslije ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i snijeg počne da se topi.

Sveti Trifun rođen je u selu Kampsadi u Frigiji od siromašnih roditelja. U djetinjstvu je čuvao guske. I još od djetinjstva na njemu je bila velika blagodat Božja, te je mogao iscjeljivati bolijesti na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove.

Crnogorska pravoslavna crkva, vjerujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja. Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa svještenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i “zaklinanije svjatago mučenika Trifuna”. Na taj način sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih uśeva.

vominfo.com

.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment