Dačić: Republiku Srpsku je izmislila Amerika, imate problem u svom dvorištu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da “Srbija sigurno ne stoji iza rušenja BiH, niti to podržava, ali se apsolutno protivi napadima i pokušajima rušenja Republike Srpske”.
 
Dačić tvrdi “da se stalno nameće teza da su Srbi glavni remetilački faktor, a niko ne želi da kaže da u cijeloj priči postoji želja za unitarizacijom BiH i ukidanjem entiteta”.

On je rekao da je Srbija “veoma zabrinuta za situaciju u BiH, te da je za očuvanje teritorijalnog integriteta i da zato misli da rješenje treba da bude u dijalogu”.

“Mislim da je zajednički interes da probamo da živimo što bolje, da međusobno sarađujemo i da svi zajedno idemo ka EU”, rekao je Dačić za B92.

Govoreći o napetoj situaciji u BiH i odnosu prema Republici Srpskoj, Dačić je rekao da “ovo nije prvi put, te da su međunarodni predstavnici više puta to radili u odnosu na Republiku Srpsku i da njima ne odgovara jaka RS, jer je brana za unitarizaciju BiH”.

On je ukazao da Kristian Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, treba da pokuša da bude objedinitelj, a ne da nameće svoju volju.

Dačić je rekao da u “Sarajevu strašno reaguju kada im neko kaže – ako Bošnjaci nemaju ništa protiv nezavisnosti Kosova, koji su im argumenti da kažu nešto protiv Banje Luke?”
 
“Nema odgovora, pokušavaju da objasne da to nije isto. Јa nisam ni rekao da je isto, ali Republika Srpska je međunarodna tvorevina, međunarodno priznati entitet, kojeg su izmislile SAD, a ne mi. Sada se vi zalijećete da podržavate Kosovo, a ne vidite imate problem u svom dvorštu”, rekao je Dačić.

klix.ba

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment