Đukanović i Mandić će u drugi krug, a tamo će kandidat DPS-a pobijediti

U drugom krugu predsjedničkih izbora nastupiće Milo Đukanović i Andrija Mandić, a tamo će ubjedljivo pobijediti kandidat Demokratske partije socijalista, poručio je saradnik na Univerzitetu Crne Gore Danilo Kalezić.

On je kazao kako nije pitanje da li je DPS imao drugo rješenje za predsjedničke izbore, već to što „specifične okolnosti zahtijevaju takav profil ličnosti“ kakav je Đukanovićev.

“Ovo nijesu redovne društvene i političke okolnosti. Zbog toga je logično, državnički odgovorno i istorijski opravdano da Đukanović bude taj koji će da predvodi ne samo DPS, nego i cijeli prozapadni, suverenistički pokret. Ako govorimo o njemu kao nekom ko ima veći državnički značaj od prosječnog političara, mogu reći da je ovaj potez bio njegova politička i državna odgovornost prema građanima”, kazao je Kalezić.

Komentarišući kandidature Jakova Milatovića i Alekse Bečića, Kalezić je kazao da je njihova odluka da pojedinačno nastupe vrlo „taktički upitna i čudna“.

“Mislim da bi Bečić bio puno ozbiljniji pretendent za drugi krug da je imao podršku Pokreta „Evropa sad“ i obratno. Vrlo je čudna i politički nedovoljno promišljena odluka ta dva politička subjekta koji plediraju na isto biračko tijelo, kad imate tu okolnost, a izbori koji nijesu proporcionalni nego većinski poput predsjedničkih, onda je logičnije da imate jednog kandidata. To bi bila mudrija okolnost. Osim unutarpartijskog pozicioniranja i pripreme za parlamentarne izbore, ne vidim drugi rezon kandidature Bečića, jer se lako može desiti da on završi na četvrtom mjestu. A to nije baš ni dobar start za parlamentarne izbore, jer je to stranka koja je do skoro važila za najjaču unutar vladajuće većine, a dugo i za najjaču opozicionu partiju”, kazao je Kalezić.
Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment