Evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da iskoriste istorijsku priliku koju nudi EU

Šefovi država i vlada Evropske unije će na samitu koji će se održati 9. i 10. februara između ostalog raspravljati i o dijalogu Srbije i Kosova.

Zvaničnici EU su potvrdili da je ova tačka uvrštena u posljednjem trenutku.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije će biti obuhvaćen i u zaključicma sa samita.

U svjetlu nedavnih tenzija na sjeveru Kosova, šefovi država i vlada EU će putem zaključaka naglasiti hitnu potrebu za napretkom u procesu normalizacije odnosa odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.

“Evropski savjet pozdravlja evropski prijedlog za postavljanje odnosa između obje strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obje strane treba da iskoriste I u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je Radio Slobodna Evropa  imala uvid.

Takođe će se, putem zaključaka, apelovati na obje strane da “u potpunosti i bez uslova sprovedu”, obaveze na koje su one se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

Prijedlog EU dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu, a podržavaju ga Francuska, Njemačka i SAD.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj plan dobra osnova za dijalog Kosova i Srbije dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je spreman da radi na primjeni tog plana.

Ovaj prijedlog nije javan, ali je RSE imao uvid u njega. Prema tom dokumentu, predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

RFE

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment