Fon der Lajen u Atini: Prioritet Evrope bezbjednost i odbrana demokratije

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kandidatkinja Evropske narodne partije (EPP) na predstojećim evropskim izborima u junu, istakla je u Atini važnost odbrane prosperiteta i bezbjednosti u Evropi pred napadima iz Rusije.
– Ulozi narednih izbora (za Evropski parlament) su značajni. Naša mirna i ujedinjena Evropa je dovedena u pitanje kao nikada ranije – rekla je Fon der Lajen tokom govora na 15. kongresu grčke desničarske i vladajuće stranke Nova demokratija.
Prema njenim riječima, Rusija ne nastoji samo da izbriše Ukrajinu sa lica zemlje, agresija Rusije je šira i to hibridnim napadima na Evropu, manipulisanjem društvenim mrežama i instrumentalizacijom migranata.
Dok ankete predviđaju prodor ekstremne desnice na izborima 9. juna, predsjednica Evropske komisije je upozorila da prijatelji ruskog predsjednika Vladimira Putina pokušavaju da prekrajaju istoriju Evrope, pod maskom populista i demagoga.
Ona je kao takve pomenula ekstremno desničarku Alternativu za Njemačku (AfD) i stranku Nacionalno okupljanje u Francuskoj.
– Oni žele da unište našu Evropu, a mi to nikada nećemo dozvoliti. Naš posao je da branimo demokratiju – rekla je Fon der Lajen i ponovila da Evropa treba da poveća troškove za odbranu.
Ona je pohvalila neprocjenjivu podršku grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, čija je zemlja među onima koje izdvajaju više od dva odstvo bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu.
Grčka je, kako je rekla, prva faza njene kampanje i ne može da zamisli bolju polaznu tačku.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment