Jedno potpuno obično jutro u Crnoj Gori

Zanimljiva su jutra u Crnoj Gori. Dok se u drugim sredinama ljudi u tim satima uglavnom klackaju u gradskom prevozu, počinju radni dan obuzeti sopstvenim obavezama, a ponegdje pripremaju božićno slavlje, kod nas je nešto drugačije.

22.12.202

https://5cd45d8dd68afbe1f49f638da44814df.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
Miloš Prelević

Miloš PrelevićAutor

Portal Analitika

Izvor

Ako ste iz Nikšića, onda možete poraniti na opštinski sajam po svoj primjerak četničkog kalendara. A ako vam to ne djeluje naročito atraktivno ili nijeste iz tog grada, uvijek vam preostaje da povremeno ispratite šta su vam to ovog dana priredili donosioci odluka.

Pogledajte, na primjer, šta se sve dogodilo jutros. U razmaku od svega dva sata.

***

Negdje oko deset, ispratili smo damage control manevar, nakon ne baš lijepe večeri po vlast. Dan pošto je na rubu Danilovgrada paradirao u vojnom šinjelu, predsjednik Vlade u ekstazi je objavio kako će hiljade državnih službenika biti nagrađene novčanim naknadama.

Negdje oko jedanaest, saznali smo da je ta ista Vlada kod jedne komercijalne banke podigla kredit u visini od 50 miliona eura. Po kamatnoj stopi od 7,5 odsto. Na rok otplate od pet godina. U momentu u kojem banke odavno nijesu bile likvidnije.

Svaka čast, anonimni pregovaraču.

***

Negdje oko jedanaest, saznali smo kako su nas prošlogodišnje nezakonite smjene direktora škola do sada koštale oko 300 hiljada eura. I da je to samo dio presuda po tužbama protiv doskorašnje ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Pola sata kasnije, od predsjednika Vlade saznali smo da je bilo i drugih načina da se smijene neki direktori. Neki. Njih 187, tačnije. Predsjednik Vlade imao je bolje rješenje. Ali, nije tada imao ko da ga čuje. Bio je daleko od mjesta na kojem su se donosile odluke. Bio je tada potpredsjednik Vlade koja je smijenila sve te direktore.

Svaka čast, predsjedniče i bivši potpredsjedniče.

***

Negdje oko podneva, jedna profesorica metalurgije, ili ako baš hoćete – predmeta izbor metala i legura, te dvojica ekonomista predstavili su građanima izmjene Zakona o – lokalnoj samoupravi. Dodatno, prethodnog dana, ta profesorica metalurgije i dvojica ekonomista potpisali su izmjene pomenutog akta, predajući ga u skupštinsku proceduru.

Ako baš nijesu mogli naći stručnjaka za javnu upravu, kako to da nijesu naišli makar na jednog pravnika koji je spreman da stavi potpis na takav ad-hoc dokument?

Neće valjda biti da niko od pravnika iz parlamentarne većine nije rad da stane iza predloženih amandmana, pa su riješili da isture one koji – duboko uvažavajući njihovu struku – ipak nijesu posve kompetentni da iznesu izmjene koje se tiču krajnje kompleksne materije kakva je sistem lokalne samouprave?

Svaka čast, metalurzi i ekonomisti.

***

I šta ujutro?

Ako ste iz Nikšića i to već nijeste uradili, onda možete poraniti na opštinski sajam po svoj primjerak četničkog kalendara.

A ako vam to ne djeluje naročito atraktivno ili nijeste iz tog gra, i sjutra vam preostaje da povremeno ispratite šta su vam to priredili donosioci odluka.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment