Jotovanje može, ali u emisijama Redakcije na jeziku manje brojnih naroda!!!

Antena M

Urednik Prvog programa Radija CG Milutin Tomašević obavijestio je, u četvrtak 19. januara, novinara te medijske kuće (ime poznato redakciji i ne otkrivamo ga po njegovoj želji) da za njega više nema mjesta u informativnim emisijama toga glasila. Tu odluku obrazložio je pritiskom koji na njega vrši menadžment kuće zbog toga što „sporni“ novinar koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika.

U Ustavu Crne Gore piše da je službeni jezik crnogorski. Jotovana i nejotovana varijanta u ravnopravnoj su upotrebi i zabrana korišćenja bilo koje od njih kršenje je Ustava i pravo čovjeka da govori maternjim jezikom. Ujedno, to je klasičan mobing prema zaposlenom novinaru, što je zakonom zabranjeno i kažnjivo.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić u podužoj je objavi, dva dana kasnije, pokušao da demantuje tačnost informacije Antene M. No, sebe i svoje pozicije radi, umetnuo je i pasus kojim je, zapravo, potvrdio da se desilo baš ono što je objavio naš portal. Zapravo je ključna poruka toga pokušaja demantija bila da sam Raonić nije bio upoznat sa događajem jer se tek vratio odnekuda (sa skijanja, navodno i nebitno). Pa, ako bude trebalo da neko odgovara za skandal – odgovaraće neko drugi.

Raonićevom „demantiju“ prethodile su, a vjerovatno ga i iznudile, brojne oštre reakcije u kojima je kritikovan ne samo taj, najnoviji potez rukovodstva Javnog servisa kojim se obračunava sa crnogorskim identitetom, nego i prethodna uređivačka posrnuća, poput objavljivanja informacije da je na Belvederu, 5. septembra 2021. pucano na policiju. Informacije koja je mogla da izazove haos i krvoproliće u državi.

Skandal sa šikaniranjem novinara Radija CG koji u programu koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika postaje, očigledno je, opasan po rukovodstvo kuće. Čelnom čovjeku RTCG to je postalo definitivno jasno kad je saznao da je kažnjeni novinar predao arhivi zahtjev da mu se u pisanoj formi dostavi odluka koju mu je Tomašević usmeno saopštio pred svjedocima. Ni činjenica da je targetirani novinar angažovao istaknutog podgoričkog advokata nije, zacijelo, mogla djelovati umirujuće na generalnog direktora RTCG.

Zato ga je Boris Raonić pozvao na razgovor i taj susret zakazan je za jutros u 9 sati. Krajnje neobično, ako se, kako generalni direktor tvrdi u svom „demantiju“ ništa sporno nije desilo?!

A desilo se itekako. Jer, ono o čemu je Antena M obavijestila crnogorsku javnost u petak, samo je manji dio skandala koji je iritirao crnogorsku javnost. Barem njen misleći dio.

A šta je vrhunac sramote?

Novinaru čiji identitet još uvijek ne želimo da objelodanimo, iako je svima u RTCG, pa i šire poznato ko je meta progona čelnika Radija i menadžmenta Javnog servisa, rečeno je da jotovanu varijantu crnogorskog jezika može da koristi u emisijama Redakcije na jezicima manje brojnih naroda!!! Simbolika je kristalno jasna i ne može se razumjeti drugačije nego: Crnogorci su manjina za uredništvo Radija CG i menadžment RTCG.

Valjda kao izraz dobre volje, dodatno mu je precizirano da u centralnim informativnim emisija mogu biti emitovani njegovi jotovani „prilozi“, iz serijala „Spona“ koji priprema Redakcija na jezicima manje brojnih naroda.

Svi ovi detalji bili su poznati Anteni M još u petak. Ipak, sačekali smo da se oglasi rukovodstvo RTCG. Nije bilo teško pretpostaviti kakva će ta reakcija biti. Niti da će akcenat biti stavljen na pokušaj diskreditacije Antene M, uz uprezanje gomile zaposlenih i zavisnih da „lajkuju“ Raonićev „demanti“. Što je samo kompletiralo sliku o atmosferi u RTCG. Atmosferi straha i(li) nekolegijalnosti prema novinaru koji je izložen progonu.

Prema pouzdanim informacijama našeg portala, rukovodstvo Javnog servisa grozničavo traži model za saniranje skandala sa što je moguće manje štete. S tim ciljem Raonić je pozvao na razgovor šikaniranog novinara. Na tom sastanku dobiće potvrdu svakoga slova koje je objavila Antena M.

A crnogorska javnost nastaviće da sa zanimanjem iščekuje (i dobija) tačne informacije o „slučaju jotovanje“. Na žalost, ne u programu Javnog servisa, koji uredno finasiraju i govornici jotovane varijante crnogorskog jezika. 

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment