Kadrovi DF-a i Demokrata donirali Crkvi Srbije milione eura svih građana

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je najavio da će ta opština uz pomoć EPCG biti pokrovitelj rekonstrukcije Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Iznos nije poznat, ali se pretpostavlja da će sigurno biti mjeren stotinama hiljada eura. U Kolašinu je novi čelnik Opštine, demokrata Vladimir Martinović, amandmanima na budžet te lokalne uprave izdvojio 50.000 eura za spomenik pokojnom mitropolitu Amfilohiju. Sredstva za izgradnju nove crkve u Danilovgradu, u iznosu od 200.000 eura, opredijeljena su amandmanima DF-a na budžet Crne Gore u Skupštini

izvor: Pobjeda

piše: Nenad Zečević

IZA KULISA: Srpska pravoslavna crkva i njene eparhije u Crnoj Gori dobro naplatile podršku staroj parlamentarnoj većini za promjenu vlasti 30. avgusta 2020. godine

Poslanici Demokratskog fronta i Demokrata kao i kadrovi tih političkih grupacija koji se nalaze na čelu opština i državnih elektronergetskih kompanija donirali su od promjene vlasti milione eura Srpskoj pravoslavnoj crkvi za razne projekte te vjerske organizacije, pokazuju podaci Pobjede.

To, međutim, nijesu bile jedine pogodnosti koje je SPC dobila od svih grana vlasti u – makar na papiru – sekularnoj državi Crnoj Gori.

Uspostavljanje gradske slave u Nikšiću i to između ostalog i podrškom izvornih suverenističkih partija, izdvajanje sredstava za spomenik Amfilohiju u Kolašinu, podrška za gradnju hrama Svete Petke u Danilovgradu, ogroman državni novac za vjerske škole, plac na Žabljaku takođe podrškom DPS-a, donacije iz državnog budžeta – samo su neki su od ustupaka državnih i lokalnih vlasti prema SPC u posljednjih dvije godine.

PREDNJAČI NIKŠIĆ

U Nikšiću je, kako je Pobjeda izvijestila, lokalni parlament jednoglasno usvojio Nacrt o izmjenama i dopunama Statuta Opštine kojim je predviđeno da 12. maj – Dan Sv. Vasilija Ostroškog bude slava grada, uprkos podsjećanju iz nevladinog sektora i medija da je ranije Ustavni sud proglasio neustavnom identičnu odluku uprave u Herceg Novom.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, poznat po veličanju četničke ideologije i pjevanju nacionalističkih pjesama kojima se narušava međuvjerski sklad, tu se nije zaustavio već je najavio da će ta opština, uz pomoć EPCG, biti pokrovitelj rekonstrukcije Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Iznos nije poznat, ali se pretpostavlja da će sigurno biti mjeren stotinama hiljada eura.

Za razliku od Nikšića, u Kolašinu je novi čelnik opštine, demokrata Vladimir Martinović amandmanima na budžet te opštine, izdvojio 50.000 eura za spomenik pokojnom mitropolitu Amfilohiju. Sredstva za izgradnju nove crkve u Danilovgradu, u iznosu od 200.000 eura, opredijeljena su amandmanima DF-a na budžet Crne Gore u Skupštini. Dakle, nije riječ o obnovi, rekonstrukciji kulturnog dobra već o finansiranju objekata jedne religijske zajednice u Crnoj Gori.

ULAGANJA ENERGETSKIH KOMPANIJA

Po značajnoj pomoći za SPC i finansiranju svih njenih projekata izdvajaju se i državne elektroenergetske kompanije EPCG, Rudnik uglja i CEDIS, gdje postoji jedan poseban odsjek koji se bavi podrškom projektima SPC.

Tako je menadžment EPCG i Rudnika uglja Pljevlja donirao u posljednje dvije godine SPC nekoliko stotina hijada eura, pokazuju podaci Pobjede. Kada se tome doda i korišćenje mehanizacije, resursa i ljudstva tih kompanija za razne projekte, ta cifra je vjerovatno milionska.

Upravo su ogromna ulaganja te dvije državne elektroenergetske kompanije u SPC i jedan od ključnih razloga zbog čega je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Miholjskoj prevlaci uručio orden prvog stepena Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca izvršnom direktoru Elektroprivrede Crne Gore Nikoli Rovčaninu i predsjedniku Odbora direktora kompanije Milutinu Đukanoviću, kao i predsjedniku Odbora direktora Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću i članici Odbora direktora Slavici Batizić.

Orden je dodijeljen za ,,djelatnu ljubav prema SPC“, a posebno za ,,nesebičnu pomoć Manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci“.

Prema dokumentaciji koju je Pobjeda ranije objavila, SPC je od EPCG u 2021. uplaćeno u više tranši preko 100 hiljada eura. Taj iznos je u 2022. godini, prema saznanjima Pobjede, znatno veći, ali ti podaci nijesu dostupni javnosti.

Tako je EPCG već donirala novac za izgradnju skulpture Svetog Save u Goliji (5.000 eura), obnovu hrama u selu Muževice (3.000 eura), renoviranje i adaptaciju prostorija Parohijskog doma u Toploj (5.000 eura), održavanje i tekuće potrebe za Hram Sv. Dimitrija u Kolašinu (3.000 eura), ali i kupovinu zemljišta zbog ,,nastavka aktivnosti“ za izgradnju Sabornog hrama na Žabljaku (10.000 eura).

Pobjeda je već ranije pisala da je Odbor direktora EPCG u julu 2021. godine odlučio da dodijeli donaciju „za Srpsku pravoslavnu crkvu – Eparhija mileševska“ u iznosu od 10.000 eura za podršku gradnji parohijskog doma pri Crkvi Svete Petke u Pljevljima. Ugovor o donaciji potpisan je sedam dana nakon odluke, a zaveden je tek u januaru ove godine.

DONACIJE RUP

I Rudnik uglja je u protekle dvije godine donirao ogroman novac Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Tako je Odbor direktora donio na sjednici u julu odluku o novoj donaciji za Crkvu Srbije u iznosu od 12 hiljada eura. U pitanju je već druga donacija u kratkom vremenskom roku jer je Odbor direktora sredinom prošle godine donirao 40 hiljada eura Crkvi Svete Petke u Pljevljima za izgradnju parohijskog doma.

Izvori Pobjede tvrde da, kada se radi o pomoći Srpskoj crkvi, nijesu samo u pitanju novčani iznosi već i da se masovno angažuje veoma skupa rudarska mehanizacija čitavo vrijeme mandata.

– Samo građevinsko uređivanje, nasipanje, ravnanje prostora ispod Manastira Sv. Trojice košta ogroman novac. Šteta na putevima kroz Moćevac koja je pričinjena prilikom tih aktivnosti koštala je i koštaće Rudnik veliki novac. Takođe, pomagane su i sve ostale crkve i manastiri u Mileševskoj eparhiji i šire. Veliki finansijski izdaci su izdvojeni i radi sređivanja, opremanja i uređivanja Parohijskog doma na Gukama i Crkve Sv. Petke u gradu, a ta pomoć se mjeri i desetinama hiljada eura – tvrde izvori Pobjede.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment