Onufrij se žali Savjetu bezbjednosti UN

Priredio: V.J.

Mitropolit Onufrij Berezovski, predstojatelj UPC (MP) — ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini koji je proljetos samoproglasio navodnu nezavisnost — uputio je apel rukovodstvu Ujedinjenih nacija da se „obrati pažnja na grubo kršenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovijesti u Ukrajini”.

Kako prenosi Informativno-prosvjetno odjeljenje UPC (MP), Onufrij je „rukovodstvo UN obavijestio o anticrkvenim zakonoprojektima (№. 8221, № 8262, № 8371, № 7403, № 8012)”, zatim o primjeni ličnih sankcija prema kliricima UPC (MP), te, kako se navodi, „o nezakonitim aktivnostima lokalnih samoupravnih vlasti”.

Zakonski prijedlog № 8371 — nazvan: O izmjenama i dopunama pojedinih zakona Ukrajine u vezi sa djelovanjem vjerskih organizacija u Ukrajini — podnio je parlamentu premijer Denis Šmigalj ispred Vlade, kako je to prije dva mjeseca najavio predśednik države Volodimir Zelenski u video obraćanju naciji.

Tada je Zelenski obećao „nacrt zakona o onemogućavanju aktivnosti vjerskih organizacija u Ukrajini povezanih s centrima uticaja u Ruskoj Federaciji”.

„Nikada nećemo dopuštiti da neko izgradi carstvo unutar ukrajinske duše”, poručio je Zelenski, založivši se za jedinstvenu autokefalnu Crkvu Ukrajine, koja će „jamčiti Ukrajini duhovnu nezavisnost”.

Društvo

Zabrana ogranka Moskovske patrijaršije? Zelenski najavio zakon koji će osigurati duhovnu nezavisnost Ukrajine

02.12.2022. 17:16

Zelenski je takođe uveo sankcije za neke istaknute jerarhe UPC (MP) koji su pod sumnjom za kolaboraciju s ruskim agresorom.

Društvo

Mitropolit koji je odlikovao Mićovića na listi sankcija Zelenskog zbog saradnje sa okupatorom

12.12.2022. 11:01

Istvoremeno, Služba bezbjednosti Ukrajine sprovela je dvomjesečne široke racije u objektima UPC (MP). Pokrenuti su brojni krivični postupci protiv klirika UPC (MP), uključujući i one za veleizdaju. Najmanje jedan arhiujerj UPC (MP) je stavljen u kućni pritvor. Oblasne i gradske vlasti širom Ukrajine pokrenule su postupke zabrane UPC (MP) na njihovim područjima.

Zakonski prijedlozi, na koje se Onufrij sada žali UN, a koji bi možda vodili ograničavanju ili potpunoj zabrani aktivnosti UPC (MP) u Ukrajini, kako se očekuje, mogli bi u nacionalnome parlamentu da budu razmatrani tokom sljedećega mjeseca.

U apelu UN, Onufrij navodi da je na nedavnom sastanku Savjeta bezbjednosti o vjerskim pitanjima u Ukrajini razgovarano bez učešća sâme UPC (MP).

„S obzirom na složenost situacije, spremni smo da pošaljemo svoga predstavnika kako bi prenio važne informacije međunarodnoj zajednici iz prve ruke“, piše Onufrij.

„Očekujemo da će se naš glas čuti”, naveo je predstojatelj UPC (MP) i dodao kako se „nadamo blagovremenom donošenju svih neophodnih mjera u cilju suzbijanja raspirivanja vjerske mržnje i diskriminacije vjerujućih građana”.

Savjet bezbjednosti UN je 17. januara izrazio zabrinutost što su u ukrajinskome parlamentu nedavno podnijeti zakonski prijedlozi koji bi mogla da ugroze pravo na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, sadržano u čl. 18 Međunarodnoga pakta o građanskim i političkim pravima.

Taj sastank Savjeta bezbjednosti UN je inicirala delegacija Ruske Federacije.

Međutim, Onufrijeva UPC (MP), na fonu svoje iznenadne „nezavisnosti” od Moskve, izdala je saopštenje u kojem je pozvala predstavnike Rusije u UN da ne govore u njihovo ime i da „ne koriste vjerski faktor u svoje političke svrhe”.

Onufrijeva UPC (MP), uprkos svojim tvrdnjama da je od proljetos „nezavisna”, nije se obratila niti jednoj pomjesnoj crkvi da joj prizna autokefaliju. A iz Moskve, povodom samoproglašene „nezavisnosti”, protiv jerarhije UPC (MP), nije stigla bilo kakva crkvena sankcija.

S druge strane, UPC (MP) i dalje insistira na tezi Moskve da je kanonska Pravoslavna crkva Ukrajine, na čijem je čelu mitropolit Epifanij Dumeniko, „jeretička” i ne želi ujedinjenje.

Takođe, UPC (MP) pridržava se ranije odluke Moskovske patrijaršije da, zbog priznanja ukrajinske autokefalije, liturgijski ne pominje predstojatelje Vaseljenske i Aleksandrijske patrijaršije, te Kiparske i Gčke crkve.

Crkva Srbije (SPC), koja podržava Onufrija, takođe UPC (MP) ne smatra „nezavisnom“, već sastavnim elementom Moskovske patrijaršije.

U međuvremenu, iz autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine su saopštili da očekuju od državnih vlasti da im u nadležnost prenesu Kijevsko-pečersku, kao i Počajevsku lavru, dva najveća pravoslavna svetilišta Ukrajine. Obje lavre su državna imovina Ukrajine.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment