Kina tvrdi da je balon u SAD-u skrenuo s rute zbog vjetra

Kina je odlučno odbacila optužbe za špijunažu u vezi balona u američkom vazdušnom prostoru, ustvrdivši da je balon skrenuo s rute zbog “više sile” odnosno vjetra.
Američki državni sekretar Entoni Blinken ocijenio je da je upad “balona za nadzor” u američki vazdušni prostor “neprihvatljiv” i “neodgovoran”.
Kina je  odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog “više sile”.
“Ne prihvatamo neutemeljene spekulacije i senzacionalizam, saopštilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, smjerajući na telefonski razgovor visokog diplomata Vang Jija s Blinkenom dan prije.
Blinken je otkazao posjetu Pekingu planiran za sjutra. To bi bila prva posjeta Kini jednog američkog državnog sekretara od 2018. Blinken je naglasio da SAD želi da komunikacijski kanali s Pekingom budu otvoreni i da bi se posjeat trebala održati bez odgađanja “kada uslovi to budu dopuštali”.
Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova ponovio je da se balon koji leti iznad SAD-a koristio za meteorološka i druga naučna istraživanja.
Dodao je da je balon skrenuo s planirane rute zbog vjetra i ograničenih mogućnosti upravljanja njegovim letom.
Pentagon to ne prihvata.
Ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak naveče da je otkrilo balon. 
Balon je otkriven iznad Montane, gdje je, prema izvještaju, u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment