Život Amerikanca koji je greškom završio u kineskom zatvoru

Američki državljanin Kai Li krenuo je na put u Kinu prije 6,5 godina koji traje i danas. 2016. godine Kaija su uhapsili kineski agenti i optužili ga za špijunažu. U zatvoru je proveo već tri godine.
 
Američki State Department ga je proglasio nezakonito pritvorenim. A nakon najave da će državni sekretar Entoni Blinken posjetiti Kinu sin Kaija Harison se nada da će pitanje oslobađanja njegovog oca biti prioritet.
“Ni u najluđim snovima nijesam mogao zamisliti da će ga odvesti kineski agenti i optužiti ga za špijunažu”, rekao je Harison Li.
Sin Kaija je poručio za CNN da njegov otac boravi u užasnim uslovima te da, navodno zbog širenja koronavirusa, zatvorenike su zarobljene u ćelijama po cijeli dan te nemaju pristup tuševima. Ono što mogu uraditi jeste uzeti lonac mlake vode i dostaviti je u ćeliju.
Kai Li jedan je od tri američka državljana koja su nezakonito osuđenei u Kini. Pored Kaija zatvorsku kaznu služe Dejvid Lin i Marko Swidan.
Harison je pozvao Blinkena, kao i druge američke zvaničnike da urade sve što je u njihovoj moći kako bi se njegov otac vratio kući.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment