Kurti dobio pristup tajnim podacima

Novu provjeru radili su službenici ANB-a u Podgorici i Ulcinju, ovih dana je okončana i opet je negativna: iz oba grada stigla je ocjena da je Artan Kurti nepodoban zbog kriminalne prošlosti, iz istih razloga kao kad je urađena prva provjera. Cijenu je, za sada, platio načelnik ulcinjske tajne službe E. M. kojeg je Milić, odnosno Kurti, smijenio čim je dostavio procjenu

izvor: Pobjeda

autori: Kaćuša Krsmanović i Draško Đuranović

NOVI MENADŽMENT, STARA LOŠA PRAKSA: U Agenciji za nacionalnu bezbjednost nastavljaju sa nezakonitim postupanjem

Generalni inspektor u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti dobio je pristup tajnim podacima iako je i ponovljena provjera njegove podobnosti bila negativna – saznaje Pobjeda.

Kurti, čovjek od velikog povjerenja odlazećeg premijera Dritana Abazovića, suštinski rukovodi Agencijom od kada je na njeno čelo, 8. oktobra, postavljen Boris Bato Milić.

Abazović je prvo u Agenciju „instalirao“ Kurtija odlukom Vlade u julu, nadajući se da će preko njega imati pristup tajnim podacima, koji su mu u znatnom dijelu bili uskraćeni od maja kada je za vršioca dužnosti direktora Agencije imenovao Sava Kenteru.

Imenovanjem Kentere, na čijem izboru su insistirali zapadni partneri, jer su na čelu Agencije, nakon konstituisanja nove vlade, željeli da vide čovjeka kojem mogu da vjeruju i koji će biti spreman da se uhvati u koštac sa ruskom špijunskom mrežom – Abazović više nije imao pod kontrolom tajnu službu.

Zato je, postavljanjem Kurtija za generalnog inspektora, što je u nadležnosti Vlade, pokušao da doskoči Kenteri i domogne se tajnih podataka.

Koliko mu je bilo važno da baš Kurti uđe u Agenciju, pokazuje i činjenica da je istrajao na njegovom imenovanju bez obzira na to što je upozoren na kriminalnu prošlost svog prijatelja zbog koje ne bi mogao da bude angažovan u sektoru bezbjednosti ni na nekoj manje važnoj poziciji, a prenebregao je i provjere koje su ukazivale na Kurtijeve kontakte sa ljudima iz svijeta kriminala.

Kurti, iako je uredno od jula dolazio na posao u Agenciju, nije mogao pristupiti tajnim podacima, jer je u toku bila bezbjednosna procjena. Kada je okončana, polovinom septembra, Kentera je 7. oktobra donio odluku da Kurti ne može dobiti pristup tajnim podacima.

Svega dva sata kasnije, dok je još trajao 2BS forum u Budvi, kojem je prisustvovao skupa baš sa v. d. direktorom ANB-a, Dritan Abazović je hitro sazvao telefonsku sjednicu Vlade i smijenio Kenteru.

Sjutradan, 8. oktobra, za v. d. direktora Agencije imenovao je Borisa Milića, jednog od operativaca „preletača“ koji su se stavili u službu proruskog direktora Agencije Dejana Vukšića čim je imenovan, u decembru 2020.

No, Milić je Vukšiću „okrenuo leđa“ odmah pošto je bilo jasno da će pasti vlada Zdravka Krivokapića, a sa njom i Vukšić i stavio se u službu Abazovića, upravo preko Artana Kurtija kojem je, posljednjih nekoliko mjeseci Vukšićevog mandata, redovno dostavljao tajne podatke.

LEGITIMACIJA KAO POKLON

Kada je Milić preuzeo Agenciju, to je podrazumijevalo i „otvorena vrata“ za Kurtija.

– Nekoliko dana pošto je imenovan, Milić je Kurtiju omogućio i službenu legitimaciju iako se to kosi sa pravilima službe, a zahtijevao je i da se odmah počne sa novom bezbjednosnom provjerom – kažu izvori Pobjede iz ANB.

Provjere su rađene u Podgorici i Ulcinju i ovih dana su okončane. Rezultat je opet bio negativan po Kurtija. Iz oba grada stigla je ocjena da je nepodoban, iz istih razloga kao što je urađena prva provjera.

Cijenu je, za sada, platio načelnik ulcinjske tajne službe E. M. kojeg je Milić, odnosno Kurti, smijenio čim je dostavio procjenu. Na odluku, kažu naši izvori, nije uticala ni činjenica da je E. M. drug Kurtijevog brata.

Izvori Pobjede iz ANB-a ističu da je odluka da se ponovo radi bezbjednosna procjena za Kurtija bila nezakonita, kao što je nezakonito dobio i službenu legitimaciju, ali i pristup tajnim podacima.

– Oni su poništili prethodnu procjenu i pokrenuli ponovni postupak izrade provjera. Procedura je, inače, da se rade operativne provjere na terenu po mjestu rođenja i življenja. Na osnovu toga Komisija daje procjenu koju šalju Direktoratu za zaštitu tajnih podataka. Ovog puta su poslali pozitivnu ocjenu, iako je i druga provjera bila negativna! Sve su uradili mimo procedura, od poništavanja prethodne provjere, do ponavljanja operativnih provjera – ističu naši izvori.

Izvori Pobjede iz ANB-a tvrde da su nalogodavci akcije ponovne provjere znali kakav će biti rezultat, ali ih to, očito, nije interesovalo, jer je već bila donijeta odluka da Kurti mora dobiti pristup tajnim podacima, po svaku cijenu.

– Prosto, nema šanse da se ne obuhvati dio iz operativnih evidencija, koji je obavezni dio svake operativne provjere, a Kurti tu ne prolazi. Međutim, komisiji Borisa Milića i Dževada Kožara negativne procjene ništa nijesu značile i ona je dala pozitivnu procjenu za Kurtija?! Nezapamćeno i nezakonito?! To je skandal – ogorčeni su izvori Pobjede iz ANB-a.

Kožar je načelnik Kontraobavještajne zaštite u ANB-u, a postavio ga je Milić, na preporuku Kurtija.

– Kurti rukovodi Agencijom, Milić samo figurira na poziciji direktora. To je ono što je Abazović i želio. Sada je on taj koji se pita i odlučuje. To je bilo očigledno i na sastanku koji je održan u poneđeljak, a koji je organizovao Abazović sa svojim ljudima iz sektora bezbjednosti i kojem je prisustvovao i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović sa svojim timom. Na tom sastanku sve informacije saopštio je baš Kurti, a Milić, maltene, riječ nije progovorio – rekao je naš izvor.

Koliko Kurti uživa u ulozi koja ga je zapala, kako ističe naš izvor, ilustruje i podatak da se poslije tog sastanka hvalisao nekolicini ljudi s kojima je bio u kafani kako je „Novovića nagrdio“, kako je bio „vrlo neprijatan“ i kako će ga on staviti „pod svoje“…

Istovremeno sam širi o sebi priče da je veoma dobro pozicioniran unutar obavještajne zajednice, da posebno ima dobru saradnju sa izraelskom tajnom službom, ali i sa britanskim obavještajcima. Kurti se nedavno hvalisao kako je upravo on zaslužan za povezivanje Dritana Abazovića sa Ratkom Kneževićem, nekadašnjim šefom Trgovinske misije u Vašingtonu, kumom i bivšim prijateljem Mila Đukanovića, sada njegovim žestokim kritičarem.

Navodno, upravo je Kurti dogovorio susret Kneževića i Abazovića u Dubrovniku. Kako Kurti priča, Knežević ima sjajne kontakte i u Londonu i u Vašingtonu, što može biti značajno za političku poziciju Abazovića.

Tako Kurti gradi lanac uticaja, u Agenciji, ali pokušava i van nje.

TAJNI SASTANCI ZA NOVU STRATEGIJU

Pobjeda je juče objavila informaciju da je odlazeći premijer u poneđeljak organizovao sastanak svog tima za operativnu koordinaciju, kako bi napravili pritisak na Novovića da procesuira operativce Agencije za koje oni sumnjaju da medijima dostavljaju informacije i protiv kojih je Milić podnio krivičnu prijavu. Na sastanku je, kako kažu naši izvori, ocijenjeno i da primarni zadatak Agencije u narednom periodu mora biti da se pronađu „krtice“.

Sastanku su, kako smo pisali, prisustvovali odlazeći ministar unutrašnjih poslova, koji rukovodi i resorom odbrane Filip Adžić i ministar bez portfelja, koji nadzire sektor bezbjednosti Zoran Miljanić, kao i direktor Uprave policije Zoran Brđanin i njegov pomoćnik Dejan Knežević, te iz ANB v. d. direktora Boris Milić i Artan Kurti.

Na sastanku je, rekao je naš izvor, „Kurti vodio glavnu riječ, dok direktor ANB Boris Milić ni riječi nije progovorio“. Prema riječima našeg izvora, specijalni tužilac i njegov tim nijesu bili zadovoljni „dokaznom građom“ i pitali su Kurtija i ostale imaju li „što konkretno za te ljude“ koje pominju, što je Abazovića i njegove razljutilo.

M portal juče je objavio i da je menadžment ANB od svih službenika tražio da se izjasne ko ima kontakt sa bilo kojim novinarom i da precizno opišu koja je priroda tog odnosa i od kada datira.

Agent koji za M portal piše pod pseudonimom „Profesionalac“ naveo je kako od Kurtija niko nije tražio da pojasni što je bila tema njegovih konspirativnih sastanaka sa Jelenom Jovanović.

– Poput onih u restoranu „Voli“ u Siti kvartu u periodu koji je prethodio objavljivanju izvještaja BIRN-a – prenio je juče M portal.

Istakao je i da je ovakvim nalogom službenicima ANB „rukovodstvo Agencije cjelokupnu novinarsku profesiju označilo kao bezbjednosno indiciranu, a sve kontakte sa njima proglasilo za jeres“.

Slični zahtjevi prema službenicima, piše „Profesionalac“, nijesu nepoznanica u Agenciji, ali se oni odnose „na kontakte sa kriminalnim strukturama, stranim obavještajnim službama i drugim bezbjednosno interesantnim kategorijama, a ne na pripadnike profesije koja je od izuzetnog značaja u svim savremenim sistemima, za razliku od ruskih, kineskih, srpskih i njima sličnih, kojima izgleda teži aktuelna crnogorska vlast“.

Načelnik Centra Podgorica Bojan Vukčević, naglašava „Profesionalac“, izvijestio je šefove da je „u dugogodišnjim vezama sa novinarom D. I. S. iz

Podgorice, kao i sa njegovim kolegom iz sportske redakcije jednog medija A. S.“

Interesantno je, piše on, da Vukčević „nije pomenuo blisku rodbinsku vezu sa zaposlenom u jednom od medija koji bi trebao više da zanima one koji su mu dostavili zahtjev“.

Ističe i da izjašnjenje nije traženo od Kurtija, iako bi, kako piše M portal, „bilo potrebno da obrazloži svoje veze sa novinarkom DN ‘Vijesti’ Jelenom Jovanović“.

– Kontakti sa njom bi i te kako trebalo da se prijave Sektoru za KOZ, ne zbog toga što je Jovanović novinarka, već zbog toga što je bezbjednosne službe i Specijalno državno tužilaštvo dovode u blisku vezu sa škaljarskim klanom, baš kao i njenog dobrog druga, bivšeg policijskog funkcionera Dalibora Medojevića, što je potvrđeno i u SKY komunikaciji koja je dostavljena SDT-u – napisao je „Profesionalac“, navodeći da bi Kurti trebalo da objasni i veze sa „Draženom Živkovićem, koji je, takođe, bezbjednosno indicirano lice kao saradnik srpske obavještajne službe u Crnoj Gori“.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment