Mitropolit Mihailo: SPC gradi po Crnoj Gori, dok su Crnogorci bez manastira

Kao iz vedra neba puče vijest da počinje gradnja svetih srpskih lavri po Crnoj Gori. Ne znam zašto se neko može čuditi takvoj vijesti kad su Srbi, posebno oni iz Srpske pravoslavne crkve, i dosad radili što su željeli ne pitajući za bilo kakvo odobrenje bilo koju vlast – poručio je saopštenju mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

On ističe da SPC nikada nije pitala ništa nijednu vlast jer Crna Gora za njih nikad nije bila nezavisna država, nego srpska državna teritorija podijeljena na četiri srpske eparhije.

“Sjećate li se kako je nekad SPC, zanesena srpskim rodoljubljem, gradila „limene svete lavre“ po cijeloj Crnoj Gori ne pitajući nikoga. A sve te „svete lavre“ podigli su uz pomoć vojnih helikoptera, kao što su tim helikopterima dopremili srpskoga patrijarha i srpskoga mitropolita na Cetinje 5. septembra 2021. godine. I „limene svete lavre“, srpski patrijarh i srpski mitropolit ostadoše da prkose Crnoj Gori i „komunističkim bezbožnicima“ zato što „crnogorske ustaše“ hoće da bestragaju sve što je srpsko. Osim toga, „crnogorske ustaše“ ili „latinska uštva“ i njihovi „drugovi komunisti“ , „zlikovci“ i jedni i drugi, velika su zla činjeli srpskome rodu, kojemu je danas teže no što je bilo za vrijeme petovjekovnoga ropstva pod Turcima. Nije zgorega pomenuti da je takvo ponašanje „crnogorskih ustaša“ iritiralo srpske vitezove da odgovore na provokacije i svoju ugroženost, te su se doćetili da bez odlaganja pokažu „izdajnicama“ čija je Crna Gora i ko u njoj gospodari”, poručuje Mihailo, prenosi Pobjeda.

Ističe da su počeli od Kličeva kod Nikšića.

“Tu imaju obilatu pomoć dokazanog srboljuba gradonačelnika Nikšića gospodina Marka Kovačevića i njegovih vjernih sljedbenika (a nije ih mali broj). Kad je negirao genocid u Srebrenici, njegova politička bratija odbrani ga da nije znao što se u Srebrenici desilo jer je u to vrijeme imao samo četiri godine. Kad je namještao srednji prst na intoniranje crnogorske himne, takođe je popravljao kaiš na satu ne znajući simboliku srednjeg prsta, te su ga „zlikovci“ zbog toga naivnog pokreta napali ni kriva ni dužna. Tako kokarda vazda osvijetli srpski obraz kad šejtan i antisrpski vrtoguzi hoće da mu ga ukaljaju. Ne zaboravimo ni ulogu „helikopterskoga junaka“, srpskoga mitropolita Joanikija Mićovića, „mučenika za srpsku pravoslavnu vjeru“, kojega optužuju u knjizi „Kako smo ubili Boga“ za prikrivanje i zaštitu pedofilije i bludničenja u SPC. To je sada predmet interesovnja nadležnih sudova i u Srbiji i u Crnoj Gori. On je u više navrata dao izjavu kako je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina, aludirajući na njen budući nestanak u krvavom ratu! To je ličnost dovedena na sveti tron Svetoga Petra I Petrovića nakon smrti najboljega srpskog pjesnika poslije Petra II Petrovića Njegoša, srpskoga mitropolita Amfilohija Radovića. Inače, Amfilohije je poznat kao poočim Crne Gore, čuvar srpske vjere i spasilac srpskoga naroda krajem XX i početkom XXI vijeka”, kaže Mihailo.

Sve ovo, prema njegovim riječima, dokazuje zašto se moraju zidati „svete srpske lavre“ u „svetosavskoj“ Crnoj Gori kako bi sve „srpske zemlje“ na Balkanu imale što više svetih „srpskih“ crkava i spomenika.

“Na drugoj strani, postavlja se opravdano pitanje: Ima li Crnogoraca u ovoj zemlji i imaju li oni svoje manastire i crkve, koje su pravili naši preci, a koje se i dan-danas nalaze pod okupacijom SPC i države Srbije? Đe ste Crnogorci da vratimo pravnim i pravednim sredstvima našu milenijumsku imovinu od okupatora i posrbica. Jednom za sva vremena”, zaključuje arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment