Osmani: Prije 23 godine sam u Crnu Goru došla kao izbjeglica, danas kao predsjednica, hvala vam

Ovo je uzvratna posjeta i prva zvanična predsjednicka posjeta predstavnika Kosova Crnoj Gori, od sticanja nezavisnosti, saopštio je predsjendik države Milo Đukanović tokom pres konfrencije sa kosovksom koleginicom Vjosom Osmani Sadriu.

Crna Gora je prepoznata kao država koja drži do regionalne i međunarodne saradnje, istakao je Đukanović.

“Naše uvjerenje je da temeljni deficit u ovom regionu možemo otkloniti jedino saradnjom”, dodao je on.

Kaže da Crna Gora veoma razumije ambicije Kosova da u bliskoj budućnosti postanu dio Savjeta Evrope. “Snažno podržavam njihovo članstvo u EU, kao i učešće u programu “Ujedinjeni za mir”. Vjerujemo da će EP obezbijediti bezbjedni režim za Kosovo”, rekao je Đukanović.

“Osmani Sadriu i ja smo razgovarali o bilateralnim pitanjima, izrazili zadovoljstvo sto su naši odnosi vrlo prijateljski i dobrosusjedski”, naglasio je on.

Pozdravlja, kaže, ono što je na Kosovu napravljeno od njegove posjete pa do danas.

“Ponovljena je jasna namjera da se na Kosovu nastavi sa daljim aktivnostima i da se stvore uslovi za snažniji politički i ukupan društveni angažman crnogorske manjine u cilju unaprijedjenja multietničkog društva”, naveo je Đukanović.

Potrebno je, dodaje, da otvorimo u budućnosti granične prelaze kako bismo imali nesmetano odvijanje biznisa.

“Veoma sam zadovoljan svim sto sam čuo od moje uvažene koleginice, ovo je posjeta koja će utvrditi međusobno povjerenje”, kazao je Đukanović i dodao da očekuje skore parlamentarne izbore.

Nakon sto se okončaju pregovori između Kosova i Srbije, Đukanović vjeruje da će to doprinijeti boljem funkcionisanju Kosova.

“Kao odgovorni susjedi, mi podržavamo Kosovo u potpunosti u ovom dijalogu”, naveo je on.

Kako je kazala Osmani, Kosovo i Crna Gora dijele jedinstveno prijateljstvo.

“Sigurna sam da će naši odnosi ovom posjetom nastaviti da se pojačavaju i osnažuju. Kao dvije nezavisne suverene zemlje, naši odnosi su još posebniji kao rezultat angažmana albanske zajednice u Crnoj Gori, i crnogorske zajednice na Kosovu”, kazala je ona i dodala:

“Sastajemo se u jednom izazovnom ambijentu za cijeli kontinent, naši građani su odlučili ipak da gledaju naprijed, da nastavimo put ka članstvu u euroatlantskim strukturama. Ne dijele svi susjedi našu viziju, Aleksandar Vučić je omogućio kroz svoju državu upliv malignog uticaja Rusije. I on naše drzave, Crnu Goru i Kosovo naziva privremenim projektima. Ali, mi ćemo nastaviti visoko uzdignute glave za naše građane kako bismo imali svijetlu sadašnjost i svijetlu budućnost.”, navela je ona.

“Prije 23 godine ja sam u Crnu Goru išla kao izbjeglica, a sada dolazim kao predsjednica jedne nežavisne zemlje. Hvala Vam na podršci koju ste nam ukazali ‘99. To kažem u ime svih naših gradjana. Samo je jedna država u regionu koja ne želi dobrosusjedske odnose, a to je Srbija. To je jedini izvor rizika za stabilnost Balkana”, navela je.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment