Picula: Vjerujem da će Crnogorke i Crnogorci sačuvati teško izborenu i vraćenu suverenost bez pokoravanja ruskoj agendi

Očito da je percepcija Crne Gore definitivno narušena političkim zbivanjima posljednjih mjeseci, ali ipak smatram da nije riječ o permanentnoj i pogotovo ne bezizlaznoj krizi. Konsultacije o izlasku iz ove sada već hronično loše situacije traju neprekidno i na različitim nivoima. Mnogo toga će zavisiti od sposobnosti stranaka u Skupštini da postignu dogovor o Ustavnom sudu i raspišu izbore. Nadam se da će biti dovoljno odgovornosti da se preokrene ovaj izrazito negativan tok događaja – kaže Picula

izvor: Pobjeda

piše: Maja Jovićević

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru kaže da su različite institucije i pojedinci iz EU već angažovani u medijaciji za deblokadu institucija

Gledajući iz Brisela, vidimo kako je građanska Crna Gora fokusirana prije svega na zaštitu crnogorskog ustava i institucija, te crnogorskog puta u Evropsku uniju. EU to mora mora percipirati prilikom ocjenjivanja stanja u zemlji. Različite institucije i pojedinci iz EU već su uveliko angažovani na onome što vi nazivate medijacijom kako bi se pomoglo da se ispune uslovi za ključne korake prema deblokadi institucija – kaže u intervjuu Pobjedi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula. Ističe da su institucije Crne Gore, zbog mnogih prestrojavanja, promjena i problematičnih poteza, dovedene u vrlo teško stanje.

Crna Gora je dovedena u stanje totalnog kolapsa pokušajima da se formira vlada na neustavnim izmjenama Zakona o predsjedniku. Pored toga nemamo funkcionalan Ustavni sud, a većina partija najavljuje izbore na proljeće. Da li je ovo svojevrsni državni udar i gdje vidite izlaz i ima li ga?

PICULA: Već sam duže vremena ozbiljno zabrinut zbog političke situacije u Crnoj Gori. Smatram da je ovo što se događa neodrživo i kriza se mora riješiti što prije. Institucije Crne Gore, zbog mnogih prestrojavanja, promjena i problematičnih poteza dovedene su u vrlo teško stanje. Jasno je kako se regularni, zakoniti izbori ne mogu održati u ovoj situaciji bez uspostave normalnog rada Ustavnog suda. Riječ je o osnovnom preduslovu za sprovođenje izbora, kako redovnih predsjedničkih, tako i vanrednih parlamentarnih, za koje ponovno moram naglasiti da su jedino pravo rješenje za deblokadu crnogorskih

institucija nastalu nemogućnošću ovog sastava Skupštine da iznjedri funkcionalnu vladu. O nužnosti odabira sudija Ustavnog suda prije održavanja izbora govorio sam već ranije, to je poruka koja je više puta ponovljena strankama u Skupštini i njihovim predstavnicima od strane evropskih institucija.

Urušavanje međunarodnog ugleda Crne Gore se nastavlja pa Abazovićevi ministri učestvuju u proslavi ,,dana Republike Srpske“ na kojoj je odlikovan Putin. Sraman događaj kojim se vrijeđaju i srebreničke i ukrajinske žrtve. Tehnički premijer nema problem sa tim i izgleda veoma uspješno sprovodi Vučićevu agendu totalnog pokoravanja Crne Gore. Vaš komentar?

PICULA: Crna Gora, u skladu s proklamovanom politikom približavanja EU, pristala se usaglasiti i s vanjskom politikom Unije, što je posebno važno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, a u javnoj komunikaciji i politici je odluka o tome gdje se i s kime družiš – politička poruka.

Uz najveću dozu dobre namjere, uzimajući u obzir barem deklaratornu privrženost ministara tehničke vlade evropskom putu Crne Gore, djeluje kao da se nijesu imali prilike informisati o tome da će Dodik doseći novo dno i dodijeliti ,,državno“ odličje Republike Srpske Vladimiru Putinu, čija vojska razara Ukrajinu uz desetine hiljada civilnih žrtava.

Ako su znali, onda je to jasno i potpuno zanemarivanje potpisanih obaveza od strane najviših crnogorskih zvaničnika, što je opasno za dalji tok pregovora. Još gore, pokazuje doista neukusan izostanak saosjećanja za žrtve.

Što se tiče pokoravanja Vučićevoj agendi, vjerujem da će Crnogorke i Crnogorci znati sačuvati svoju teško izborenu i vraćenu suverenost i vlastiti put, bez pokoravanja ruskoj agendi na Balkanu, čiji je Vučić eksponent.

Stižu oštra upozorenja iz EU da formiranje vlade na povredi Ustava može izazvati blokadu pregovora. Da li se na ovu temu govori u evropskim institucijama?

PICULA: Očito da je percepcija Crne Gore definitivno narušena političkim zbivanjima posljednjih mjeseci, ali ipak smatram da nije riječ o permanentnoj i pogotovo ne bezizlaznoj krizi. Konsultacije o izlasku iz ove sada već hronično loše situacije traju neprekidno i na različitim nivoima. Mnogo toga će zavisiti od sposobnosti stranaka u Skupštini da postignu dogovor o Ustavnom sudu i raspišu izbore. Nadam se da će biti dovoljno odgovornosti da se preokrene ovaj izrazito negativan tok događaja.

Građanski orijentisan dio društva sa suverenističkim partijama organizuje proteste, ali se stiče utisak da se brutalna klerikalizacija društva i dalje nastavlja, a pojedini predsjednici opština se u Beogradu hvale da su u svoje kabinete postavili trobojke. ,,Srpski svet“ je u jakoj ofanzivi u Crnoj Gori i zaista nam je potrebna pomoć Evropske unije da ne izgubimo teško stečenu nezavisnost. Da li je medijacija EU jedan od načina rješavanje ove krize?

PICULA: Gledajući iz Brisela vidimo kako je građanska Crna Gora fokusirana prije svega na zaštitu crnogorskog ustava i institucija te crnogorskog puta u Evropsku uniju. EU to mora percipirati prilikom ocjenjivanja stanja u zemlji. Različite institucije i pojedinci iz EU već su uveliko angažovani na onome što vi nazivate medijacijom kako bi se pomoglo da se ispune uslovi za ključne korake prema deblokadi institucija.

Kako je moguće da se međunarodna zajednica efikasnije ne suprotstavi Vučićevoj destabilizaciji regiona koji je danas bure baruta pred eksplozijom?

PICULA: Evropska unija mora postići, a onda moći i održati punu političku koherentnost prema regiji, posebno s obzirom na činjenicu da je upravo lani, nakon niza godina, davanjem statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i na kraju konačno Bosni i Hercegovini, pokrenula novi ciklus proširenja s ciljem da iza svojih granica ne ostavi nijednu zemlju Zapadnog Balkana na meti ruskih uticaja. Riječ je o zemljama koje pripadaju Uniji i kojima ona mora pomoći da postupno ispune kriterijume za članstvo. S druge strane, Vučić i dalje, nažalost, uživa podršku nekih evropskih lidera, posebno onih koji su i sami ruski proksiji u Uniji, prije svih mađarskog premijera Orbana. Međutim, uvjeren sam da dugoročno nije moguć ,,suživot“ te ,,vučićevske“ notorne ,,proputinovske“ prakse s jedne i apetita za evropskom tj. zapadnom pomoći s druge strane. A poraz takve kontradikcije bi se i te kako pozitivno odrazio na normalizaciju prilika u Crnoj Gori.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment