Počelo je kuvanje žabe: Ulazimo li u novu fazu Vučićeve stabilokratije?

Danas.rs

Zapad neće uz rat u Ukrajini još jedan oružani sukob u Evropi koji bi išao u prilog Rusiji, a jedini potencijani otvoren problem je na Kosovu. Skupštinski cirkus i koncentraciju moći predśednika Srbije Zapad vidi kao svoju prednost u rješavanju kosovskog pitanja, pa će pitanje stabilokratije u Srbiji biti u drugom planu.

Budući da je EU na čelu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel deset godina čekala Aleksandra Vučiča, lidera SNS, koji je tokom tog perioda bio premijer, a sada je predśednik države, da isporuči dogovor s Kosovom, žmureći na razvoj autokratije u Srbiji, sad je vrijeme isteklo za rješavanje odnosa Srbije i Kosova, ali čini se da će EU i SAD još neko vrijeme „trpjeti“ Vučićev režim i način vladanja jer od Vučića  očekuju potpis na francusko-njemački plan odnosa Srbije i Kosova a zatim i nastavak razgovora do sveobuhvatnog pravno obevezujućeg sporazuma.

Da ulazimo u novi ciklus stabilokratije smatra Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu.

On je ocijenio da se u međunarodnoj zajednici Vučić i dalje vidi kao osoba koja je u stanju da riješi problem s Kosovom, što on koristi zarad sopstvenog opstanka na vlasti, i da je SAD i EU trenutno bitnije da Srbija postigne kompromis sa Kosovom i uvede sankcije Rusiji, nego unutrašnja politika u Srbiji.

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, navodi za Danas da je jasno da je francusko-njemački prijedlog okvir u kojem će se kretati budući pregovori.

– Naravno, mi nijesmo viđeli taj prijedlog, već imamo poluinformacije što je bila i namjera jer je u takvoj situaciji prostor za manipulaciju vrlo širok. Pogledajte samo, predśednik je izašao da nam govori o raznoraznim ucjenama u slučaju da ne prihvatimo prijedlog. Onda su ambasadori njemačke i fancuske demantovali te ucjene. Onda je predśednik najavio da će pozvati opoziciju na razgovore, i od toga nije bilo ništa. Na skupštinskom zasijedanju plan nije predstavljen i unaprijed postavljen scenario koškanja i uvreda aktivirao se nakon suvislog obraćanja Radomira Lazovića. Režija sukoba proruske opozicije, naprednjaka i upadljivo ćutanje socijalista i sporadično uživanje u porno filmovima. Prozapadna opozicija ne zna đe se nalazi i statira u režiranoj predstavi. Nakon toga, navodna kriza u koaliciji, alkoholisani, navodno uznemirani predśednik, prijetnje izborima, pa pomirenje sa Dačićem – podśeća Radonjić.

On ukazuje na to da skupštinski cirkus i koncentraciju moći predśednika Zapad vidi kao svoju prednost u rješavanju kosovskog pitanja.

– To nam je, na kraju krajeva i saopštio ambasador Hil prije neki dan kada je poručio da ako nismo zadovoljni stanjem u Srbiji pogledamo što se dešava u Śevernoj Koreji ili drugim riječima i od lošeg postoji gore. Dakle, počelo je kuvanje žabe i ovaj proces će trajati. U međuvremenu, gradićemo stadione, dok nam se đeca leče sms porukama, mladi emigriraju i povećavaju se redovi ispred narodnih kuhinja obećavaćemo pomoć penzionerima, zaduživaćemo se i naravno, cvjetaće korupcija i kriminal – opisuje on.

Vesna Pešić, sociološkinja, i Žarko Korać, potpredśednik prve demokratske Vlade Srbije i psiholog, slažu se da Zapad neće uz rat u Ukrajini još jedan oružani sukob u Evropi koji bi išao u prilog Rusiji, te je stabilokratija u drugom planu.

Pešić za Danas kaže da stabilokratija nikoga ne interesuje kada se vodi rat u Evropi i kad je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

– Sada je sačinjen francusko-njemački prijedlog koji treba da potpišu Kurti i Vučić koji su i do sada vodili pregovore oko uspostavljanja mira na Kosovu. To je jedini otvoreni i potencijalni sukob koji bi išao u prilog Rusiji da se još neđe otvori oružani sukob i bude tamo đe je najtanje i moguće. To Zapad želi da zatvori i zato je važno da se Prijedlog potpiše. Čujem jutros da je Kurti potpisao sada se čeka Vučić – navodi ona. A Korać potvrđuje da Zapad procjenjuje da je śever Kosova mjesto đe može da dođe do oružanog konflikta što se i pokazalo prije nekoliko neđelja.

– Posebno jer je poslije sasvim pogrešnog Vučićevog zahtjeva da Srbi izađu iz svih institucija Kosova, tamo stvoreno opasno bezvlašće. Trenutno je veliki pritisak i na Vučića i Kurtija, možda čak veći na Kurtija, da se konačno postigne trajan sporazum između Beograda i Prištine. Zapad neće pored rata u Ukrajini još jedan oružani sukob u Evropi. I to je jedno što trenutno ozbiljno zanima EU i SAD. Niko ne ruši pregovarače, to odlično zna i Biber. Posebno jer drugih i nema. I Vučić i Kurti su trenutno monopolisti politike u svojim sredinama. Tako da će sva druga pitanja biti u drugom planu – ukazuje Korać.

On pitanje da li je to cinizam Zapada ili goli pragmatizam, ostavlja drugima da procijene.

– Ali stanje demokratije u Srbiji ipak prije svega zavisi od građana Srbije – ako već više od deset godina biraju istu vlast, uz povratak gotovo svih Milosevićevih kadrova, biće da je ipak problem šta oni misle o Miloševićevoj politici i ratovima devedesetih a ne ponašanju Zapada – zaključuje Korać

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment