Podrška EU za NVO u vrijednosti od pola miliona EUR

Projekti 39 nevladinih organizacija (NVO) dobili su podršku ReLOaD programa za ideje koje će direktno unaprijediti kvalitet života lokalnih zajednica, saopšteno je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Iz UNDP-a su kazali da će, između ostalog, Pljevlja dobiti botaničku baštu, Kolašin funkcionalno sportsko penjalište, a Podgorica i Zeta radionice koje će pripremiti djecu sa autizmom za školu. 

„Nikšić dobija mobilne timove podrške za osobe sa invaliditetom, a Herceg Novi podsticaj za razvoj ženskog preduzetništva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na konkursima, koji su bili otvoreni u aprilu i maju, komisija od 87 pristiglih aplikacija odabrala najuspješnije, u ukupnoj vrijednosti od 508 hiljada EUR. 

Iz UNDP-a su kazali da regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) prepoznaje važnost rada NVO u omogućavanju kvalitetnog pružanja javnih usluga, ali i nedovoljnu saradnju lokalnih samouprava i civilnog sektora u regionu. 

S tim u vezi, kako su rekli, kroz ove grantove i transparentnu metodologiju, ReLOaD uspostavlja konkretna partnerstva opština i NVO.

Projektna menadžerka ReLOaD2 programa u Crnoj Gori, Dženana Šćekić, navela je da je cilj programa veće učešće građana, pogotovo mladih, u procesima donošenja odluka. 

Prema njenim riječima, više od stotinu projekata koji su podržani u okviru obje faze ReLOaD dokazuju da, uz povoljno okruženje, civilni sektor može da stvara zajednicu po mjeri građana na kreativan i inovativan način. 

„Kreiran je prvi digitalni turistički vodič kroz Budvu, podržani Omladinski klubovi i brojne aktivnosti i inicijative mladih, otvorene pješačke staze na Bjelasici, Ljubišnji i Vranjini, osnovan prvi Društveni klub za osobe sa invaliditetom u Nikšiću, aktiviran Klub Penzionera u Andrijevici i još mnogo toga“, navela je Šćekić.

Ona je kazala da je do 11. septembra ove godine otvoren i regionalni poziv za NVO. 

Kako je saopšteno, poziv predstavlja priliku za NVO sa Zapadnog Balkana da sarađuju i osmišljavaju projekte za osnaživanje mladih. 

Iz UNDP-a su kazali da su prioritetne oblasti volontiranje mladih, angažman unutar i među zajednicama, regionalna saradnja mladih i razmjena, kao i mobilnost mladih. 

Kako su naveli, odobreni projekti dobiće novac u rasponu od 30 hiljada EUR do 60 hiljada EUR.

ReLOaD program finansira Evropska unija. 

Program sprovodi UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava, udruženih u pet klastera: Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi i Kotor, Zajedno za sjever – Andrijevica i Berane, Klaster Tara – Mojkovac, Kolašin i Pljevlja, Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine, Središnji region – Podgorica, Cetinje, Zeta i Danilovgrad.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment