Raonić demantijem potvrdio pisanje Antene M!

Povodom informacije da je na RTCG zabranjeno jotovanje, oglasio se generalni direktor Radio televizije Crne Gore Boris Raonić.  
Tvrdi da nije zabranio jezik u kući koju vodi, jezik kojim, kako kaže, govori.
A informaciju, da je zabranjena jotovana verzija crnogorskog jezika, Anteni M i još nekim glasilima je potvrdio novinar RTCG-a uz izričitu molbu da ne objavljemo njegovo ime zbog mogućih posljedica!!! Što samo po sebi govori o atmosferi i poštovanju ljudskih prava i novinarskih sloboda u toj kući.
Raonić je u reagovanju naveo da želi da pojasni navodnu pozadinu afere koju je nazvao “Jotovanje” i da “pokaže kako funkcionišu antikampanje u crnogorskim okvirima.”
“Inicijalna vijest zasnovana na nezvaničnim izvorima, bez pokušaja da se čuje druga strana objavljena je na Anteni M. Spin nastavljaju medijski komentari ekstremista na neprovjerenu vijest, te onda se daje zadatak botovima na društvenim mrežama da završe posao. Saopštenja su dali SDP (jos sponzorisao na FB), FCJK, PEN… čime se u suštini cijela priča gura u pravcu nacionalne histerije o kršenjima prava i ugroženosti”, navodi Raonić i dodaje:
“Sinoć sam stigao u Crnu Goru, jutros sam pozvao troje novinara (od njih oko 250), koji u RTCG koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika i zamolio ih da mi saopšte da li neko na njih vrši pritisak u tom smislu, i ako se to zaista dešava – da mogu računati na moju punu podršku u smislu zaštite njihovih prava.
Po njihovim riječima – niti takva vrsta pritiska na njih postoji, niti su se desile stvari o kojima pišu pomenuti mediji.”
No, Raonić u nastavku svoga reagovanja zapravo potvrđuje tačnost informacije koju je objavila Antena M, a onda i još nekoliko glasila.
“Istini za volju, jedna od tih osoba je kazala da je saopšteno da će morati da radi samo posao za koji ima rješenje, a ne sve kao do sada. O tome ću sa njegovim šefom koliko danas”, saopštio je Raonić.
Time je, ustvari, Raonić potvrdio ono što smo objavili prije dva dana. Pozivajući se na odluku menadžmenta, Milutin Tomašević zabranio je jednom od novinara Radija Crne Gore rad u informativnom programu toga glasila! Razlog- novinar koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika u programu!
indikativno je da se generalni direktor RTCG oglasio tako dugo nakon objavljivanja informacije, temeljene na izjavi novinara kojem je kazna zbog jotovanja izrečena. Očigledno, brojne i burne kritičke reakcije pomogle su prvom čovjeku Javnog servisa da shvati suštinu i moguće posljedice odluke kojom se flagrantno krši Ustav i zakoni Crne Gore.
Sada je, po svoj prilici, na redu pranje ruku od lične odgovornosti i nagovještaj svaljivanja krivice na “niže nivoe” odlučivanja.

Društvo
Skandal: Menadžment RTCG zabranio korišćenje jotovane verzije crnogorskog jezika!
19.01.2023. 19:57

Društvo
CHO: Direktor RTCG da podnese ostavku ili da bude smijenjen
20.01.2023. 16:40

Društvo
FCJK: Menadžment RTCG, sa Raonićem na čelu, da povuče besramnu izdajničku i sluganjsku odluku o progonu crnogorskog jezika!
19.01.2023. 21:00

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment