Rumuni ukazali čast Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Prilikom  skorašnje posjete Rumuniji ,delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve imala je posebnu čast i Božiji Blagoslov da mošti Svetog mučenika Bonifatija donese iz Bugarske crkvi Svete Marije u Bukureštu, kako bi bile dostupne tamošnjem narodu na poklonjenje i molitvu, ali i svjedočile veličinu vjere i mučeničko stradanje Svetitelja. Ovu veliku Svetinju rumunski narod je dočekao sa velikom duhovnom radošću kao i našu delegaciju, koja je zahvalna Svješteniku prof. Emilijanu, koji nam je ukazao veliko povjerenje I čast da predstavnici Crnogorske Pravoslavne Crkve budu ti koji će donijeti ovu Svetinju među rumunskim narodom.

Nakon polaganja Svetih mošti u kriptu crkve Svete Marije, koju je njen ktitor Svještenik prof. Emilijan predao na upravu Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi,  uslijedila je Sveta Arhijerejska Liturgija, koju je služio Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Boris uz sasluženje rumunskog Svještenstva i Protojereja stavrofora Stefana Markovića.

Posebna radost bila je Rijeka ljudi koja neprestano mili na poklonjenje moštima u molitvi, neki sa suzama, neki sa radošću, svaki prema svome krstu koji je ponio na svoja pleća, a opet sa puno ljubavi.

Vođeni kroz žitije Svetog Bonifatija možemo vidjeti da je sve moguće u Gospodu, ali možemo i naučiti o značaju upravo svetih mošti iz najranijeg perioda hrišćanske Crkve. Tako da onaj koji živje nezakonito, pokaja se i prihvativši Hrišćanstvo, najprije primivši oproštaj, a onda i vijenac mučeništva.

Svete mošti jesu netljeno tijelo, ostatak tijela ili čestica-djelić tijela-kosti Svetitelja. U hrišćanskoj Crkvi mošti od najranijeg perioda zauzimaju poseban status poštovanja, čak prije ikona. Još u ranoj crkvi mošti bivaju darivane na blagoslov i molitveno zastupništvo onoga kome su pripadale, narodu, crkvama i parohijama, kako tada tako i danas. Blagodarni smo Gospodu koji nas je udostojio da ubrzo u crkvi Sv Ivana Crnojevića, Crnogorska Pravoslavna Crkva pohrani Svete mošti, koje će biti dostupne narodu na poklonjenje i molitvu.

PR Tim – Odnosi sa javnosću

Crnogorska Pravoslavna Crkva 

Lovćenska bb, 81250 Cetinje

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment