Srećan Kurban Bajram

Za VOMINFO piše, Sreten VUJOVIĆ

Uz iskrene čestitke  svim pripadnicima Islama dužan sam ipak prokomentarisati  zbunjujuću činjenicu! Svi političari se utrkuju, ko će „,melemnije“ i ljepše čestitati Ramazan ili Kurban Bajram, našoj braći po rođenju, a bogme i dobrim dijelom po istorisjkom nasljeđu, riječima „Svim pripadnicima  islamske vjeroispovijesti…itd“!

Ipak,  rijetko se desi da neko uputi ispravnu čestitku! Nema islamske “vjeroispovijesti”  jer islam ne poznaje instituciju ispovijedanja!

Ispovijedanje je prisutno kod katolika i pravoslavaca: 

„Oprosti oče…oprosti…ukradoh nekome zalogaj iz usta!”

„Pročitaj 3 puta Oče naš, a Bog je milostiv pa ćeoprostiti”

Toga nema u Islamu! 

Allah, dželle šanuhu, je rekao: „Nećete ostvariti dobročinstvo, sve dok ne budete davali od onoga što vam je najdraže.“ (Ali Imran, 92)

Islam pretpostvlja i požrtvovanje,  na dobrobit onih koji nemaju:

Ebu Bekr, radijallahu anhu, udijelio je sav svoj imetak. Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, ga je upitao: „Ebu Bekre, šta si ostavio porodici?” Ebu Bekr reče: „Ostavio sam im Allaha i Njegovog Poslanika.“ Zar je Ebu Bekr umro od gladi i žeđi zbog toga što je udijelio svoj imetak? (Tirmizi, 3675, hadis je hasenun sahih)

Dobro bi bilo da  i mi, iz hrišćanskog svijeta, koji nijesu prodali „vjeru za večeru“ prihvatimo nešto od ovih humanih  pretpostavki prisutnih u Islamu!

U Islamu postoji pretpostavka humanosti a ne grijeha,nakon kojega  slijedi ispovijest i oprost, do mjere da je konzumacija alkohola ili bilo čega sličnoga neoprostiv grijeh, jer se u takvom stanju, ako se smrt desi (a Smrt može doći u svakom trenutku) nije dobro pojaviti pred Svevišnjim!

Naši političari, pa i aktuelni predśednik jednog dijela crnogorskih građana, Jakov Milatović, pravi slične promašaje, premda je za svoje savjetnike odabrao „utrenirane“ Đedove svetosavce, kojima se ne može zamjeriti zbog nepoznavanja Islama,  ali im se zato može zamjeriti zbog nepoznavanja  Hrišćanstva, budući ga mijenjaju za tzv.  svetosavlje, a još manje zbog nepoznavanja Pravoslavlja, koje programski mijenjaju za tzv. srpstvo!

Time sa pozicija  najobičnije antihrišćanske i antipravoslavne sekte  daju sebi za pravo da se bave religijskom problematikom, naravno u skladu sa floskulom: „Brat je mio, koje vjere bio“ samo neka je Srbin!

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment