Šutanovac: Srbija nema teritorijalni integritet i suverenitet na Kosovu od 1999. godine

Bivši ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac, izjavio je danas da Srbija na Kosovu ima impozantnu istorijsku zaostavštinu i građane srpske nacionalnosti koje treba da zaštiti, ali da od 1999. godine nema teritorijalni integritet i suverenitet.

„Mi smo 1999. godine u Kumanovu praktično potpisali kapitulaciju kojom smo izgubili integritet i teritorijalni suverenitet na Kosovu. Povlačenjem vojske i policije, mi smo to izgubili“, rekao je za televiziju B92 Šutanovac, bivši predśednik Demokratske stranke.

On je naveo da je Srbija u tom ratu koji je „sumanuto vođen“, izgubila dio teritorije i da ga od tada ne kontroliše, i ocijenio da je prije toga rata trebalo razgovarati o tome što će se preduzeti u slučaju poraza.

„Kaže se da ako mi sada potpišemo (francusko-njemački prijedlog) sporazum, u kome se ne traži da mi priznamo nezavisno Kosovo, mi gubimo teritorijalni suverenitet. A đe nam je teritorijalni suverenitet, ako naš patrijarh (SPC) ne može da ode na Kosovo?“, pitao je Šutanovac.

Ocijenio je da francusko-njemački prijedlog treba dopuniti i razgovarati o suštinski važnim stvarima, poput statusa srpskih crkvi, manastira i kulturno-istorijska dobra.

„Očekujem da se u pregovorima dobije specijalni status za njih. Važno mi je kako se ponašati i prema imovini koju (na Kosovu) pośeduju država Srbija, pojedine kompanije i privatna lica. Mislim da treba da se ispregovara specijalni status za sve enklave i Srbe koji nemaju mogućnost da imaju (nacionalno) mješovitu policiju“, kazao je on.

Šutanovac je naveo i da je „potrebno urazumiti“ prištinsku stranu, prije svih premijera Kosova Aljbina Kurtija da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja „nije idealna, ali je najviše što imamo“.

Komentarišući današnje incidente u Skupštini Srbije tokom śednice o Kosovu i Metohiji, uz guranja i koškanje poslanika, Šutanovac je ocijenio da to ne bi smjelo da se dešava, pogovo kada su tema pregovori Beograda i Prištine.

„Nažalost desilo se, žao mi je što ovako ozbiljna tema nije ozbiljno shvaćena od strane svih poslanika. Očigledno je postojala ideja da se napravi neki haos, neko je želio da temu potpuno skrene i da se ne priča o onome o čemu treba da se priča“, rekao je Šutanovac.

Ocijenio je i da je greška što parlamentarne stranke nisu prihvatile da odu na konsultacije kod predśednika Srbije Aleksandra Vučića, jer bi na današnjoj śednici mogle da argumentovano govore o prijedlogu o kojem sada ne znaju ništa.

Beta

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment