‘UKRAJINA NIKAD NEĆE BITI RUSKA POBJEDA!’ Biden u Varšavi oštro odgovorio na Putinov govor: ‘Član pet NATO-a čvrst je kao stijena’

“Obraćam se građanima Rusije. SAD i NATO ne žele uništiti Rusiju, nema zavjere protiv Rusije, kako je danas rekao Putin. Ovaj rat nije nužnost nego tragedija. Putin može okončati rat jednom rečenicom. Pobjeda Rusije bi značila kraj Ukrajine, zato se brinemo za to da se Ukrajina može braniti”, rekao je Joe Biden na samom početku svog velikog govora u Varšavi.

Spomenuo je i kako je Poljska prihvatila milijone izbjeglica iz Ukrajine.

“Stojimo uz slobodu. To Amerikanci rade i to Amerikanci jesu. Putin je pokušao da izgladni Evropu, spriječiti Ukrajinu da izvozi hranu, izazvati globalnu krizu hrane. To bi posebno pogodilo afričke zemlje”, kazao je Biden i dodao: “Ukrajina je slobodna, suverena i demokratska.”

‘U pitanju je sloboda’

“Kijiv stoji visok, ponosan, što je najvažnije, slobodan”, rekao je Biden.

“Putin je mislio da ćemo se predati, bio je u krivu. Mislio je da će se NATO pretvoriti u Finsku, a umjesto toga dogodila se natoizacija Finske i Švedske”, kaže. Dodao je da je NATO ujedinjeniji nego ikad prije.

“Putin više ne sumnja u naše jedinstvo, ali sumnja u našu ustrajnost. Ali nema sumnji. Naša podrška Ukrajini neće popuštiti i nećemo se umoriti. Ljubav ukrajinskog naroda će prevladati nad Putinovom željom za moći i zemljom. U pitanju je sloboda”, naveo je Biden te istaknuo i demokratske vrijednosti.

“Autokrati razumiju samo jednu riječ – ne, ne, ne. Ukrajina nikada neće biti ruska pobjeda. Prije godinu dana ruski tenkovi su krenuli na Ukrajinu, Ukrajina je još uvijek slobodna”, kazao je, dok je o Rusiji rekao: “Bombardiraju škole, porodilišta, željezničke stanice…”

‘Član pet NATO-a je čvrst kao stijena’

“Nametnuli smo najjače sankcije ikad nametnute nekoj državi i uvesćemo ih još. Imamo mnogo toga na što možemo biti ponosni proteklu godinu dana. No i dalje će biti teških dana. Držaćemo leđa Ukrajini dok brani samu sebe”, kaže Biden.

“Član pet NATO-a je čvrst kao stijena. Napad na jednu je napad na sve, to je sveta zakletva. Sveta zakletva da branimo svaki centimetar NATO teritorije”, kaže.

“Svijet je na prelomnici, odluke koje sada donosimo odrediće iduća desetljeća. S jedne strane je demokratija, a s druge diktator koji je želi uništiti”, rekao je i dodao je: Nema slađe riječi od slobode i nema višeg cilja od slobode.”

Na kraju govora Biden je zahvalio Poljskoj “na svemu što čini”.

Dnevno.hr

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment