UŽIVO Izrael gađao Iran, SAD obaviještene u posljednjem trenutku; Reagovale EU, Rusija, Kina

196. je dan sukoba na Bliskom Istoku. Rano jutros Izrael je odgovorio na napad Irana koji se dogodio u subotu, kada je na Izrael ispaljeno preko 300 krstarećih i balističkih raketa i dronova, od kojih je oboreno preko 99%.
14:51 G7: Izrael u posljednjem trenutku obavijestio SAD o napadu na Iran
Američki državni sekretar Entoni Blinken ispred grupe sedam svjetskih ekonomija (G7) osudio je iranski napad na Izrael tokom prethodnog vikenda.
Potvrdio je da je G7 posvećena bezbjednosti Izraela, ali i deeskalaciji sukoba na Bliskom istoku.
“G7 poziva Iran na odgovornost, američka vlada je već najavila dodatne sankcije Teheranu”, rekao je Blinken.
Prethodno je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani potvrdio da je američka vlada bila obaviještena o jutrošnjem izraelskom napadu na iranski grad Isfahan, ali u “posljednjem trenutku”, kao i da “Vašington nije umiješan u napad”.
Blinken je, sa druge strane, odbio da komentariše navode prema kojima je Bijela kuća obaviještena o izraelskom napadu, ali je naglasio da SAD “nisu umiješane u bilo koju ofanzivu izraelske vojske”.
13:21 Stigle reakcije EU, Rusije, Kine
Predsjednica Evropske komisije pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se suzdrže od eskalacije situacije na Bliskom istoku. “Apsolutno je neophodno da regija ostane stabilna i da se sve strane suzdrže od daljnjih akcija”, rekla je Ursula von der Lajen.
Kina je saopštila kako se protivi svakoj eskalaciji napetosti na Bliskom istoku. “Kina se protivi svim aktivnostima koje bi mogle dodatno eskalirati napetosti”, rekao je danas Lin Jian, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova.
Rusija je nakon izraelskog napada na Iran pozvala na suzdržanost. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da Rusija proučava detalje napada i da će ga komentarisati  kada bude jasna njegova priroda. “U svakom slučaju, bez obzira na sve, nastavljamo zagovarati suzdržanost kod obje strane kako ne bi došlo do radnji koje bi izazvale daljnju eskalaciju napetosti u regiji”, kazao je Peskov.
Rusija i Iran imaju blisko partnerstvo. Moskva tokom invazije na Ukrajinu koristi bespilotne letjelice Šahed iranske proizvodnje.
08:36 SAD zabranile putovanja osoblju ambasade u Izraelu
SAD su zabranile putovanja osoblju njihove ambasade u Izraelu, kao i njihovim članovima porodice “van granica sigurnosti” pozivajući se na izvještaje izraelskih snaga o napadu na Iran.
07:47 Iranski državni mediji tvrde da nema štete na postrojenju u Isfahanu
Iranski državni mediji citirali su vojnog generala iz provincije Isfahan kazavši da nikakva šteta nije prijavljena. 
“Jaki zvuci u Isfahanu čuli su se zbog vazdušne odbrane koja je uslijedila zbog pojave sumnjivih objekata. Štete nema”, kažu tamošnji mediji, prenosi BBC.
07:39 Portparol iranske vlade: Uspješno oboreni izraelski dronovi
Portparol iranske vlade saopštio je da je iranska vazdušna odbrana uspješno oborila tri drona koja su došla iz pravca Izraela, prenosi CNN.

07:17 Preciznije o napadu Izraela
Tri drona su gađala vojnu bazu u Isfahanu- i prema izvorima CNN napad je bio ograničen.
Iranski izvori navode da je aktivirana antiraketna zaštita iako pojedini iranski mediji javljaju da su se čule eksplozije.
07:00 Izrael gađao Iran
Visoki iranski zvanicnici izvijestili su o noćnim eksplozijama u vojnoj bazi u blizini grada Isfahana. Eksplozije su uslijedile nakon što je Izrael obećao osvetu za prvi direktni napad Irana na zemlju, javlja NYT.
Kako se navodi meta nije bila nuklearna iako je bila u blizini iranskih nuklernih postrojenja.
Iranski zvaničnici su saopštili da je nakon kratkotrajnog zatvaranja iranski vazdušni prostor otvoren, javlja CNN, te da su tri drona uspješno oborena.

Izrael je prethodno, prema američkim izvorima rekao da mete neće biti civili niti nuklearna postrojenja.
Iranski zvaničnici su saopštili da je u Isfahanu koji je bio meta napada situacija “normalna” .
Cijene nafte su automatski porasle dok su indeksi svih berzi u padu
Ovo je bio odgovor Izraela nakon što je u subotu Iran izveo prvi direktan napad na Izrael – ispalivši preko 300 krstarećih i balističkih raketa i dronova, od kojih je oboreno preko 99 % zahvaljujući antiraketnom štitu airdome ali i tome što su SAD, Velika Britanija i Francuska pomogle u odbrani. Iran je preko Turske i SAD obavijestio o napadu 72 sata ranije.
Tada je saopšteno da je riječ o odmazdi za napad na Izraela na iranski konzulat u Damasku u Siriji u kojem je ubijeno sedam osoba, među njima i dva generala pripadnika Iranske revolucionarne garde.
Iran je saopštio da su sa tim napadaom završili odgovor, osim ukoliko ne budu direktno napadnuti – u tom slučaju će odgovoriti.
Izrael je danima razmatrao način na koji će odgovoriti na napad, a iz kabineta Netanjahua je rečeno da će odgovoriti kada procijene trenutak.
SAD su prethodno poručile Izraelu da neće učestvovati u izraelskim operacijama protiv Irana.
Na jučerašnjem okupljanju ministara vanjskih poslova G7 u Rimu čulo se da se Bliski istok i svijet nalaze na “ivici”.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment