Veliki je praznik dočekala pravoslavna Vaseljena: Mošti apostola Petra i Pavla nađoše mir na Cetinju

Nije slučajno da se dio moštiju apostola Petra i Pavla poslije više stoljeća, od Kipra, preko Bugarske i Rumunije, od neđelje pohrane za vječnost u crkvi Svetog Ivana Crnojevića Prepodobnog baš na Cetinju.

Sestrinska Pravoslavna crkva Rumunije, svještenik Emilian Prodan, starjwšina crkve Svete Marije u Volontariju, udostojili su našu svetu Crnogorskiu pravoslavnu crkvu dijelom moštiju apostola Petra i Pavla i česticom Časnog Krsta na kojemu je razapet Isus Hristos, relikvijama kojima se klanja cijeli hrišćanski svijet, u nadi da okupe u bratskoj ljubavi i slozi pravoslavne Crnogorce oko jednog oltara, pod jednu kapu, jednu Crkvu božiju.

“Sveti apostol Petar, sin Jonin, brat prvopozvanog Andreja, iz plemena Simeonova, iz grada Vitsaide. Bio je ribar, prvobitno nazvan Simeonom, ali Gospod je blagoslovio da ga nazovu Kifom ili Petrom (Jn 1, 42). On je prvi od učenika jasno izrazio vjeru u Gospodina Isusa rekavši: ‘Ti si Hristos, Sin Boga živoga’ (Mt 16, 16).

Sveti apostol Pavle. Rođen u Tarsu, od plemena Benjaminova. Prvobitno nazvan Saul, učio je kod Gamaliela, bio farisej i progonitelj Hrišćanstva. Čudesno obrćen u vjeru hrišćansku samim Gospodom, koji mu se javio na putu za Damask. Kršten od apostola Ananija, prozvan Pavlom i uvršten u službu velikih apostola. Sa plamenom revnošću propovijedao Jevanđelje svuđ od granica Arabije do Španije, među Jevrejima i među neznabošcima.”

Neupitna autentičnost moštiju apostola izražena je i u sertifikatima koje potvrđuje Pravoslavna patrijaršija Rumunije

Pravoslavna patrijaršija Rumunije

Crkva Svete Marije

Voluntari 27. februara 2024.

“Potpisani Emilian Prodan, svještenik u Crkvi Svete Marije u Voluntariju, darujem Svete Mošti Svetih Apostola Petra i Pavla mitropolitu Borisu, Arhiepiskopu Cetinjskom i Mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve, radi duhovne blagodati po sopstevnoj želji”

Pozivamo sve hrišćane u Crnoj Gori i regionu, braću i sestre svih vjera, da skupa s nama u neđelju 21.04. svečano, uz molitvu, blagodat darovanih relikvija položimo u crkvi Prepodobnog Sveca Ivana Crnojevića.
Bratski, u ljubavi i miru, pozivamo našu braću, klir Crnogorske pravoslavne crkve da učestvuju u službi i udostoje svjetlosti velikog praznika za sve nas.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment