(VIDEO) Suđenje za “državni udar” – Milić: Treba da se čuje i o ulozi Aleksandra Vučića

Ona je dodala da je ne interesuje više presuda, već dokazivanje istine i da je njen život uništen

Suđenje u ponovljenom postupku grupi koja se tereti za izazivanje nereda na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, poznatijem kao “državni udar” ili “terorizam u pokušaju” i danas je odloženo. Razlog toga je što je optužena Branka Milić sudu saopštila da ona od sinoć nema advokata. 

– Sinoć, na putu do Podgorice, ja sam usmeno opozvala svog advokata u dogovoru sa njim. Došlo je do mimoilaženja, neslaganja u pogledu moje odbrane. Ja smatram da treba da se čuje i o ulozi Aleksandra Vučića… – kazala je Milić. 

Milić je, na pitanje sudije da li bi angažovala nekog od prisutnih advokata, kazala da ona želi advokata koji je nezavisan i koji je iz Crne Gore. Ona je dodala da je ne interesuje više presuda, već dokazivanje istine i da je njen život uništen.

Advokat Miroje Jovanović je predložio da se privremeno ovaj opstupak odloži u odnosu na nju. Međutim, Milić je rekla sudu da želi da učestvuje u ponovljenom postupku.

Nastavak suđenja je zakatan za 10. april. Podsjećamo, Apelacioni sud je ranije  ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore.

U ovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić. Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije.

Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

Dan.co.me

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment