Mesić: Nisu problem ni Mostar, ni Sarajevo, ni Banjaluka, glavni krivci za opstrukcije u BiH su Zagreb i Beograd

Bosna i Hercegovina je činjenica i nikakav Dodik i nikakva Ursula von der Leyen (predsjednica Europske komisije) to ne može promijeniti

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik Jugoslavije, rekao je za tursku agenciju Anadolija da Bosna i Hercegovina mora ući u EU jer time više neće biti “motiva za rat”, te da su glavni krivci za opstrukcije u BiH Zagreb i Beograd.

Ulazak svih zemalja bivše Jugoslavije u EU omogućio bi daljnji razvoj unije, što bi zauzvrat “obogatilo Evropu”, rekao je Mesić. Po Mesićevu mišljenju, Europi nedostaje vodstvo jer bi “pravi lideri” insistirali na brzom uključivanju i pomoći onim zemljama s manjim potencijalom.

Mesić je kazao da posljednjih godina EU i SAD nisu uspjeli izvršiti pritisak na reforme u zemlji, što je zauzvrat navelo nacionalističke političke vođe da “zarobe” državu.

“S jedne strane imate one koji se bore za građansku državu, za evropsku državu i one koji žele sami profitirati na nacionalizmu. Neki čak žele odvojiti dijelove Bosne i Hercegovine da se pripoje drugim državama. To je problem”, rekao je Mesić.

Mesić je istakao da BiH neće moći napraviti korak u pozitivnom smjeru jer se Srbija i Hrvatska miješaju u njezine poslove, sve dok Europa i svijet to “trpe”, prenosi Klix.

“Pravi problem nije ni u Mostaru, ni u Sarajevu, ni u Banjoj Luci. Problem je u Zagrebu i Beogradu. Ovo miješanje u politiku zemlje sprječava Bosnu da se približi članstvu u EU”, rekao je Mesić.

“Bosna i Hercegovina je činjenica i nikakav Dodik i nikakva Ursula von der Leyen (predsjednica Europske komisije) to ne može promijeniti. Bosna je danas, a Bosna će biti u budućnosti”, dodao je Mesić.

Oslobođenje

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment