Za izlazak iz krize, Crnoj Gori neophodni parlamentarni izbori

Krajnje je vrijeme da Crna Gora izađe iz krize, a za to je potrebno da što prije budu održani parlamentarni izbori, poručuju poslanici Evropskog parlamenta. Naglašavaju da su očekivanja od Crne Gore u Briselu izuzetno velika, i da naša zemlja treba da iskoristi trenutak i da ponovo preuzme status predvodnika pregovaračkog procesa.

Politička, institucionalna i ustavna kriza, to je trenutna dijagnoza Crne Gore u evropskim krugovima. Kako bi se izašlo iz takve situacije, poslanici EP smatraju da su vanerdni parlamentarni izbori najbolje rješenje.

“Smatram da izbori treba da budu održani što je prije moguće, u dobrim uslovima i da poslije toga svi rade zajedno, na zajedničkom zadatku a to je da se omogući prosperitetna budućnost zemlje, u EU”, kazao je poslanik Evropskog parlamenta Tajs Rojten.

Rojtenov partijski kolega iz Slovenije, Matjaž Nemec ističe da je prije organizovanja glasanja važno stvoriti uslove i izabrati udije Ustavnog suda.

“Sada je trenutak da Crna Gora odluči i da se dogovori oko ustavne krize. Stvarno ima puno očekivanja da će Crna Gora opet biti predvodnik i model u regionu, jer je to potrebno ne samo Crnoj Gori već i cijelom Zapadnom Balkanu”, kazao je
Nemec.

“Očekujem da će se sve političke grupe uzdržati od međusobne borbe, i da će, nakon mirnih i fer izbora, udružiti snage”, dodao je Tajs Rojten.

A ključ za rješenje ukorijenjenih podjela i polarizacije, kako kažu evropski zvaničnici, isključivo je u rukama crnogorskih građana, koji sami treba da preuzmu inicijativu i pokažu u kakvoj zemlji žele da žive.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment