Zakašnjela istina o kobajagi nestalih 60 kutija Vladine arhive gora je od laži

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović
Ovih dana, svjedoci smo, da se uveliko govori o arhivskom i registratarskom materijalu čiji je stvaralac Generalni sekretarijat Vlade. Jednostavnije rečeno, riječ je o dokumentaciji ove ustanove koja je nastajala u njenom radu, u periodu od 1998. do 2016. godina. Ponavaljamo do 2016. godine! 
Dokumentaciji, koja je po svim zakonskim propisima, preuzeta od Glavnog sekretarija Vlade i predata Državnom arhivu, oktobra, 2020. godine. Da je primopredaja  izvršena shodno zakonu, potvrđuju i zapisnici, koji su sačinjeni  prilikom obavljanja ovih poslova. I ničeg spornog nije bilo do nekoliko dana pred održavanje podgoričkih lokalnih izbora, oktobar 2022. godine. 
Tada je, iznenada, najavljena vanredna konferencija za novinare odlazećeg premijara. Koji saopšti crnogorskoj javnosti, „ekskluzivnu vijest“, da je obaviješten kako je prilikom transporta arhivske građe od zgrade Vlade u Podgorici, do zgrade Državnog arhiva na Cetinju, tog oktobra 2020. godine,  nestalo 60 arhivskih kutija! Reče i da je u saznanju da je u tim kutijama, najvjerovatnije, bila dokumentcija koja se  odnosi na rad stambene komisije Vlade.  
Po riječima odlazećeg primijera moglo se zaključiti da je neko pripremljeno NN lice, možda na Meterizima, na pola pređene rute, među transportovanim oko 1.300 kutija arhivske građe, na brzinu, ekspertski, otuđilo baš „onih“  60 kutija, u kojima je, kako reče, bila dokumentacija sa dokazima o zloupotrebama Vladine stambene komisije!!
I još kaza da je datu informaciju dobio od nadležnih iz Arhiva? Nije imenovao, ali se moglo predpostaviti da mu je taj „vrijedan podatak“ proslijedio  prvi čovjek Arhiva. VD direktor. Kojem je, gle slučajnosti, baš u to vrijeme, isticao drugi V.D. mandat. A, Vlada se nije činila vještom da mu produži dalje vršenje V.D. funkcije, treći put. Valjda zaboravila? Na kadar Demokrata! Zato je dostavljanje „ekskluzivne vijesti“ moglo biti unosno za obije strane. I za pretpostavljenog dostavljača i za sigurnog primaoca. 
Koliko je premijerova informacija o nestanku 60 kutija arhivske građe bila istinita, najbolje potvrđuje Zapisnik sa kolegijuma Državnog arhiva. Kolegijum je održan 25. oktobra 2022. godine. Iz njega se može vidjeti  da su pojedini članovi užeg kolegijalnog skupa, povodom saopštenja predsjednika Vlade na konferenciji za štampu, konstatovali: da izjava premijera Abazovića ne odgovara  stvarnom stanju stvari, vezano za broj nedostajućih arhivskih jedinica“. 
Odlučiše  da konstatovano ostane pribilježeno. Na papiru. Ali, bez javnog oglašavanja, koje se moglo tumačiti kao demant izrečenoj „ekskluzivi“.  Izgleda, učinješe kako je najpraktičnije: I vuci siti i ovce na broju. Ili, pak, po onoj: Neka mi ovo ovđe, može nekad valjati!
I tako ćutanje sakri istinu. Osta na čekanju.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment