Mitropolitu CPC, vjernici i poštovaoci

Otvoreno pismo Njegovom preosvještenstvu mitropolitu Mihailu

Uslijed iskazanog „revolta“ poglavara CPC njegovog preosvještenstva – mitropolita Mihaila povodom prisustva episkopa Borisa Bojovića na svetkovini obilježavanja Bitke na Vučijem dolu, te zaumnih zamjerki i diletantskih čitanja Ustava CPC od strane njegovih opskurnih savjetodavaca, dužni smo uputiti otvoreno pismo Njegovom preosvještenstvu.
Nije to bila svečanost mitropolite, već pomen i najdublji pijetet palim borcima vučedolske bitke među kojima je svoj život položio i slavni predak episkopa Bojovića, četni barjaktar i bastadur crnogorski  Filip Deša Bojović. Bila je to veličanstvena bitka i viteška pobjeda Crnogoraca, pa je ako ničim drugo, onda krvlju prađedovskom, obaveza episkopa Ostroško-nikšićkoga, kao i svake godine do sada, pa i ove, bila da oda počast i krvnom i ideološkom saborcu, i svim palim žrtvama u toj bici koju relativizatorski nazivate samo „dostojnom“. Ne smijete, uvaženi mitropolite, smetnuti s uma da je, kako ga Vi nazivate „episkopu bez episkopije“, u Gospodu uzvišenom Borisu Bojoviću vaskolika Crna Gora sa svojim vjernim narodom neotuđiva i bogougodna episkopija kojoj je od svoje rane mladosti časno služio i Bogu i crnogorskom narodu, te da se granice koje Vi povlačite nalaze u dušama i srcima na hiljade vjernika i vjernica kojima je njegov blagoslov predanje sopstvenog iskona i vječnosti. Hristoljublje ne poznaje „samovolju, antiustavno i neovlašćeno“ ponašanje kojim kvalifikujete pastira božijega Borisa Bojovića. To su cijenjenimitropolite epiteti namjenjeni Vašim agentima-savjetnicimakoji zlu krv od samog dolaska u našu svetu CPC zameću među narodom crnogorskim. Crkva je svaka hram Božiji u kojem se narod sabira slaveći ime Gosodnje, u kojoj se molimo arhangelima svetim da nas sačuvaju od laži, licemjerja, izdaje bližnjih i domovine, i svih drugih pošasti koje su oko Vas razmnožili neki bivši ljudi. Kolona je to, svijetli mitropolite, štetočina i poročnih uzurpatora koji nam žele zatrijeti temelje naše hiljadugodišnje istorije udarajući na najčvršći kamen međaš crnojevićke podumente koju su nam pređi u amanet ostavili. Zastupao je i zastupa vladika Bojović volju naroda crnogorskog i s pozivom glasa Gospodnjega bio uz njega i u volji i nevolji. Glasnik je on crnogorskog leleka nad braćom otuđenom i neznavenom, arhipastir je on suza naših skamenjenih nad piskom što gore prolama zbog nepravde otimanja blaga našeg sakralnog i potpisivanja sramne srbijanske depeše tzv TU. Ovlastili ste Vi, cijenjeni Mitropolite neadekvatnu ličnost da u ime svete naše CPC nečast čini i opogani najuzvišeniju etičku vertikalu po kojoj se razaznaju ljudi, a to je čojstvo crnogorsko. Sačuvao je episkop Bojović dostojanstvo CPC kada je dostojan lika i djela slavnih crnogorskih vladika odbio da se ove godine pojavi u Srebrenici uz „brata Abaza“ – tehničkog mandatara pale vlade koji je Majkama Srebrenice tešku ranu na rane neprebolne nanio izjavivši da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i da ga nijesu počinile vojske nego politike“. Zaboravio je „agent-saradnik“ da je tom izjavom nanio istorijsku sramotu Crnoj Gori – balkanskoj kolijevci multietničnosti, ali nije zaboravio vladika Bojović nijednu od deset Božijih zapovijesti među kojima i onu „ne ubij“ koju su Mladićevi i Karadžićevi bojovnici obilato koristili u antitezi navedene zapovijesti. 

Zabrinuti za očuvanje naše Svete CPC upućujemo Vam mitropolite Dedeiću za sada samo nekoliko pitanja na koja ste javnosti Crne Gore dužni odgovoriti, kako bismo skupa pokušali ohladiti otrovnu i vruću kašu koju su nam strane službe skuvale. Naime, znamo mi mitropolite da je Vaše medijsko obraćanje plod intriga i pizme onih koji Vas okružuju, tih opasnih virusa koji vladaju crnogorskim društvom još odavno, a koji su rušiteljima Crne Gore koji se kriju pod plaštom „oslobodilaca“ ubojito oružje za dokusurivanje naše države. Za naše vjernike i vjernice, kao i sve časne i odnane sinove i šćeri crnogorske moramo napomenuti da u Ustavu CPC piše: „Sveti arhijerejski Sinod je najviši organ upravljanja CPC. Sveti Sinod je najviša duhovna, crkveno-zakonodavna i crkveno-sudska vlast. Sveti Sinod vodi nadzor nad radom Mitropolita i episkopa. Episkop po svom arhipastirskom pozivu u skadu sa pravoslavnim učenjem i crkvenim pravilima ima punu duhovnu vlast u poslovima vjere i morala, svještenodjelovanja i arhipastirskogstaranja u episkopiji.“ Iz navedenog citata i vjerskim laicima je jasno da se episkop Boris Bojović ni u kojem slučaju nije ogriješio o Ustav CPC. A da li ste se Vi mitropolite ogriješili reći ćete nam nakon što sami sa sobom porazgovarate i odgovorite nam na sljedeća pitanja:Da li ste, kada i pred kim položili zakletvu u CPC? Zašto ste razušili kapelu  Sv Petra Cetinjskog koju je napravio blaženopočivši vladika Antonije Abramović u Vladičanskom domu na Cetinju? Đe ste se nalazili za vrijeme belvederskih događaja i šta Vam je Duško Glendža poslao da stoji u CPC? Zašto se ne gradi spomenik vladici Antoniju Abramoviću kada je Odbor za izgradnju grobnice, na čijem je čelu veliki crnogorski  filantrop Banja Kaluđerović,  obezbijedio 50.000 (pedeset hiljada) eura? Zašto ste štampali „novi Ustav CPC“ koji nije odobrio Sveti Sinod? Zašto sa tzv Ruskom katakombskom crkvom, koja podržava razaranje Ukrajine, potpisaste ugovor prošle godine? Zašto dozvoliste da osoba koja je više od 14 puta pravosnažno osuđena postane „predsjednik crkvene opštine Cetinje“? Zašto od pet promocija knjige „Najveći zločin u istoriji“ nijeste,uvažavajući Vaše godine, nijednoj prisustvovali, makar 10 minuta? Zašto svještenici CPC već četiri mjeseca ne primaju plate? 

Neka Vas Gospod sačuva mitropolite, molićemo se za Vaše zdravlje, pravdu i istinu koja će nas sve nadživjeti.
 
Grupa vjernika i poštovalaca Crnogorske pravoslavne crkve

Podijeli:

Related posts

One Thought to “Mitropolitu CPC, vjernici i poštovaoci”

  1. boboz

    Zbog izrazito ispoljene nesposobnosti da vodi Crnogorsku pravoslavnu crkvu, zbog toga što je Crnogorsku pravoslavnu crkvu svojim činjenjem oteo i odvojiio od CRNOGORACA I CRNOGORKI, zbog ogromne štete koju je svoim neradom nanio CPC i CRNOJ GORI velika grupa vjernika i poštovaoca i aktivista Crnogorske pravoslavne crkve iz Podgorice SMATRA DA MITROPOLIT MIHAILO TREBA DA SE POVUČE SA TE SVETE DUŽNOSTI ILI DA SE PRIMIJENI USTAV CPC I MITROPOLIT MIHAILO SMIJENI. CRNOOGRSKA PRAVOSLAVNA CRKVA u ovom sudbonsoom vremenu za CRNOGORSKI NAROD, treba na svom čelu SVJEŠTENIKA, dobronamjernog, sposobnog, odanog Crnoj Gori I NAPAĆENOM CRNOGORSKOM NARODU.
    Za grupu vjernika, poštovaoca i aktivista CPC iz Podgorice,
    BOŽIDAR BOBO ZEKOVIĆ

Leave a Comment