Ateisti: Zašto je za SPC rodna ravnopravnost veća pošast od seksualnog zlostavljanja maloljetnika

Udruženje građana Ateisti Srbije postavilo je večeras pitanje visokim funkcionerima Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog čega je za njih rodna ravnopravnost “veća pošast” od afera sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika.
“Kako su to nazivi u ženskom rodu, strašnija pošast za SPC od afera sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika? Zašto je u redu da sveštenici i visoki zvaničnici crkve napadaju upravo najosjetljivije članove porodica, za koje sada tobož’ strepe od pojave ‘sutkinje’, ‘borkinje’ i ‘dramaturškinje’ u jeziku koji koriste”, upitali su Ateisti Srbije.
Oni su u saopštenju upitali kako to da “igumanija”, “monahinja” i “popadija” ne ugrožavaju brak i porodicu, a “epidemiološkinja” i “stručnjakinja” ugrožavaju, i zbog čega tvrde da rodna ravnopravnost ugrožava brak i porodicu kada sami ne smiju da se žene.
“Kako riječi poput ’psihološkinje’ ili ’arhitektkinje’ napadaju njihove brakove i porodice, koje inače i nemaju? Zbog čega problem sa kanonima svoje crkve, koja im jedina neposredno i apsolutno zabranjuje da stupe u brak i zasnuju porodice, projektuju na – rodno ravnopravni jezik i na žene“, naveli su u saopštenju.
Bački episkop SPC-a Irinej (Bulović) izjavio je da SPC „neće i ne može odustati od zahtjeva da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage“.
Patrijarh SPC Porfirije apelovao je u Uskršnjoj poslanici da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito takozvani rodno osjetljivi jezik „iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovjekovog ličnog i sabornog života“.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment