Crnogorska pravoslavna crkva obilježava veliki jubilej – tri decenije od obnove

Svečana akademija u slavu crnogorskog sveca Ivana Crnojevića

Crnogorska pravoslavna crkva organizuje Svečanu akademiju povodom proslave praznika Svetog Ivana Crnojevića, koja će se održati u velikoj Sali parlamenta Prijestonice Cetinje, sjutra u 19 sati.

Biće prikazan dokumentarni film o Manastirskom kompleksu Crnojevića na Ćipuru, a predavanje o ovom spomeniku crnogorske kulture održaće Branislav Borozan. O dokumentarnom filmu govoriće autor Lazar Jovović.

Crnogorska pravoslavna crkva, prije 20 godina – u julu 2003. godine, proglasila je Ivana Crnojevića za svoga svetitelja, a dan njegovog upokojenja – 4. jul, za praznik.

Obred kanonizacije osnivača Cetinja obavio je njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo u Sabornoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Bajicama, kod Cetinja.

Svečana akademija koja će biti održana sjutra na Cetinju, jedna je od manifestacija koje se organizuju u okviru obilježavanja tri decenije od obnove Crnogorske pravoslavne crkve.

Obnovljena je na Lučindan, 31. oktobra 1993. godine, a za duhovnoga poglavara izabran je mitronosni arhimandrit u Američkoj pravoslavnoj crkvi njegovo visokopreosveštenstvo Antonije (Abramović).

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment